EP očekuje teška bitka „za“ ili „protiv“ njemačke ministrice obrane na čelu EK

Niz stranaka iz Europskog parlamenta (EP) izrazilo je nezadovoljstvo kandidaturom Ursule von der Leyden za čelnu poziciju Europske komisije (EK), na kojoj bi ona od 1. studenog zamijenila sadašnjeg predsjednika Jean-Claudea Junckera.

Na najdužem zasjedanju Europskog vijeća od 2000. godine, prekjučer su usvojene kandidature za ključne funkcije u vrhu Europske unije. O tome smo opširnije izvijestili jučer u našem komentaru (vidi poveznicu ispod teksta).

Za izbor nove predsjednice EK, koji će se održati za dva tjedna, bit će potrebna većina glasova svih zastupnika EP – tj. njih 376 od ukupno 751-nog člana parlamenta. Međutim, svega dan nakon njezine kandidature u Europskom vijeću, već su se pojavili oponenti. Prije svega, radi se o bloku „Progresivni savez socijalista i demokrata“, „Zelenih“, kao i niza konzervativnih zastupnika iz same Njemačke, a protiv njezinog izbora zalažu se i stranke euroskeptika.

Osim toga, niz europskih političara podsjeća kako je njemačka ministrica obrane već bila u središtu niza skandala, poput onoga, kada je dozvolila prekomjerno trošenje proračunskih sredstava, davši suglasnost za izvršenje dugoročnih ugovora  za savjetodavne usluge za Bundeswehr, navodno protivno njemačkom zakonu. Zbog toga su oporbene stranke Bundestaga odlučile pokrenuti parlamentarnu istragu, a predvodit će je posebna parlamentarna komisija.

U intervjuu televiziji CNBC, zastupnik EP iz finske Socijal-demokratske stranke Eero Heinäluoma, izjavio je kako među euro-parlamentarcima sada prevladavaju „suprostavljeni pogledi“ glede kandidature Ursule von der Layen i da će „u iduća dva tjedna puno ovisiti o tome, kakve će izjave davati Ursula von der Layen. Zastupnici od nje očekuju čuti konkretan politički program za idućih 5 godina“.

EU posložila kadrovske kockice i, barem za sada, sprječila rasulo





Komentari

komentar





0 komentara

You may also like