EP usvojio proturusku rezoluciju koja poziva na nove sankcije

Europski parlament (EP) usvojio je rezoluciju o Ruskoj Federaciji koja poziva na sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2, državne tvrtke Rosatom i ruskih oligarha, kao i na isključivanje Ruske Federacije iz međunarodnog platnog sustava SWIFT u slučaju njene „invazije na Ukrajinu “… To je navedeno u tekstu rezolucije, za čije su odobrenje zastupnici Europskog parlamenta glasovali 29. travnja, na sjednici u Bruxellesu.

Za rezoluciju pod naslovom “Rusija: slučaj Alekseja Navaljnog , nagomilavanje vojske na granicama s Ukrajinom i napad na Češku”, glasovalo je 569 zastupnika od 682 koliko ih je bilo nazočno, 67 je bilo protiv, a 46 suzdržano.

“Europski parlament poziva Vijeće EU-a i visokog predstavnika (Josep Borrell) da razviju novi strateški pristup u odnosima između EU-a i Rusije, koji bi trebao više podržavati civilno društvo, jačati kontakte među ljudima i uspostaviti jasan okvir za suradnju s ruskim državnim akterima”, stoji u dokumentu.

Kaže se, također, da „Europski parlament zahtijeva od Europske unije smanjenje svoje ovisnosti o Rusiji u energetskom sektoru i poziva institucije EU i države članice EU da zaustave završetak Sjevernog toka 2 i zaustave izgradnju nuklearnih elektrana od strane Rosatoma, kojima se u EU daju dvosmislene ocjene“.

„Ako se vojno raspoređivanje (na granici s Ukrajinom) pretvori u invaziju Ruske Federacije u Ukrajinu, u tim uvjetima treba odmah zaustaviti uvoz nafte i plina iz Rusije, Rusiju treba isključiti iz sustava plaćanja SWIFT, sva imovina ruskih oligarha trebala bi biti zamrznuta, a vize za EU im otkazane.”
Također se napominje da bi se “svaki dijalog s Rusijom trebao temeljiti na poštivanju međunarodnog prava i ljudskih prava”.

Podsjećamo da su rezolucije Europskog parlamenta o međunarodnim pitanjima deklarativne i pravno neobvezujuće.

Odgovor iz Moskve: Ako Rusiju izbacite iz SWIFT-a naftu ćete plaćati u koferima

 

Komentari

komentar
You may also like