Erdogan: Ako ne dobijemo F-16 avione od SAD-a, razmatramo avione iz Francuske, UK ili Rusije

“Sjedinjene Američke Države nisu jedina država koja prodaje borbene zrakoplove. Prodaju ih i UK Francuska i Rusija. Moguće ga je nabaviti ih i drugdje, a neki nam već šalju signale”, rekao je Erdogan nakon sastanka turske delegacije s predstavnicima u Washintonu, prenosi AA. Ova izjava dolazi u trenutku pada povjerenja Erdoganovoj vladajućoj stranci AKP. Do sljedećih parlamentarnih izbora u Turskoj ostalo je još samo nekoliko mjeseci.

Francuski analitičari iz opex360 sugeriraju da sastanak turske delegacije i američke vlade u Washingtonu očito nije prošao kako se očekivalo. Erdogan je nekoliko dana kasnije poslao jasan signal SAD-u potpisivanjem sporazuma s Rusijom. Ovaj sporazum odnosi se na gospodarsku i energetsku suradnju dviju zemalja. Erdogan tu nije stao. Tijekom turneje po Balkanu, turski predsjednik nekoliko je puta kritizirao Europu. “Odnos Europljana prema Vladimiru Putinu i sankcijama natjerao ih je da, htjeli mi to ili ne, kažu: ‘Ako ti to učiniš, ja ću to učiniti'”, Erdogan je ovu izjavu dao povodom odluke Moskve da isključi plin Europi.

Turski predsjednik je kasnije optužio zapadne zemlje da vode “provokativnu politiku” prema Rusiji, a pri tome je pohvalio “politiku ravnoteže” njegove zemlje između Kijeva i Moskve.

Navodeći Francusku, UK i Rusiju kao moguće dobavljače borbenih zrakoplova, Erdogan se mogao referirati na tri borbena zrakoplova. Francuski Dassault Rafale vjerojatno neće biti prodan Turskoj. S obzirom na dobre odnose Francuske i Grčke, logično je da će Macron odbiti Erdogana, piše vojni portal Bulgarianmilitary. Postoji mogućnost da UK pristane na prodaju Eurofightera Typhoona. Prije svega, takva prodaja pomoći će Britancima da razviju svoj projekt lovca nove generacije TF-X. Ipak, utjecaj Washingtona nad Londonom je i dalje zbilja jak. Najrealnija mogućnost je prodaja iz Rusije. Erdogan je pokazao da neće raditi kompromise sa svojim partnerima kada je u pitanu oružje (kupnja ruskog S-400). Prošle godine pojavile su se informacije da su Turska i Rusija potpisale ugovor o kupnji 36 borbenih zrakoplova Su-35 Flanker-E. Do sada ovaj dogovor nije potvrđen.

Komentari

komentar





You may also like