Erdogan: američke sankcije zbog S-400 su nepoštivanje važnog saveznika

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako američke sankcije Turskoj zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400 predstavljaju nepoštovanje važnog saveznika unutar NATO-a, prenosi Reuters, pozivajući se na tursku državnu novinsku agenciju Anadolu.

Reuters je objavio u četvrtak, pozivajući se na pet anonimnih izvora, da SAD planira uvesti sankcije Turskoj zbog kupnje sustava S-400. Sankcije bi trebale biti usmjerene protiv turske Agencije za namjensku proizvodnju i njenog predsjednika Ismaila Demira, pri čemu je, po pisanju Reutersa Trump odobrio uvođenje takvih sankcija.

Podsjetimo, Zastupnički dom je usvojio u utorak Zakon o odobrenju nacionalne obrane (NDAA), odnosno zakon o vojnom proračuna koji predviđa i uvođenje sankcija Turskoj zbog kupnje ruskog proturaketnog sustava S-400.

SAD je isključio Tursku iz programa proizvodnje nevidljivog mlažnjaka F-35 zbog sustava S-400.

Međutim, Trump je poručio da će staviti veto na NDAA, ako taj zakon odobri i Senat, pri čemu se Trumpov veto može spriječiti samo ako za zakon glasa dvije trećine senatora. Trump je naime zahtijevao, u sklopu navedenog zakona, da se ukine tzv. “Sekcija 230”, koja štiti društvene mreže od odgovornosti za sadržaj.

 
Komentari

komentar

You may also like