Erdogan: Barak Obama je prevario Tursku

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u intervjuu televijziji „Al-Jazeera“ izjavio, kako je bivši američki predsjednik Barak Obama prevario Tursku po pitanju borbe protiv stranke sirijskih Kurda PYD i njihovih postrojbi za narodnu samozaštitu YPG. Pritom je izrazio nadu, kako nova američka administracija neće ponoviti iste greške.

Predsjednik Erdogan je izrazio zabrinutost zbog kontakata Washingtona sa sirijskom ekspoziturom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (RSK), kazavši, kako bi korištenje oružanih postrojbi PYD i YPG u oslobađanju grada Rakke bila ozbiljna pogreška.

„Ne smije se iskorištavati jednu terorističku organizaciju za borbu s drugom. „Islamska država“ je teroristička organizacija, ali i PYD i YPG su također teroristi… koji predstavljaju ugrozu turskoj nacionalnoj sigurnosti“, izjavio je turski čelnik, naglasivši, kako su Turska i SAD strateški partneri i saveznici u NATO-u, koji moraju jačati svoje zajedničke aktivnosti.

Na upit novinara „Al-Jazeere“ o tome, je li nova američka administracija spremna promijeniti svoj odnos prema YPG i PYD i prekinuti njihovo naoružavanje, predsjednik Erdogan je izjavio, kako će tijekom osobnog susreta s američkim čelnikom Donaldom Trumpom „razmotriti detalje tog pitanja i dostaviti dokumentaciju“. Dodao je, kako između SAD-a i Turske važi sporazum o borbi protiv RSK.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like