Erdogan bijesan na Grčku: Ta zemlja nema novca, ali nastavlja kupovati oružje

Turski predsjednik Tayyip Erdogan je ljut zbog sve toplijih grčko-američkih odnosa i nedavnog posjeta grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa Washingtonu, susreta s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, te njegovog govora i toplog prijema koji je dobio u američkom Kongresu.

Jučer, na dan sjećanja na grčki genocid u Pontu, Turci su optužili Grčku za masakre u Tripoliju 1821. i u Maloj Aziji stoljeće kasnije. Erdogan nije skrivao svoju frustraciju razinom grčko-američkih odnosa i opskrbom naoružanjem. Obraćajući se studentima u Ankari, Erdogan je napao Grčku zbog programa naoružanja te zemlje, američkih baza na grčkom tlu i spora s Atenom oko Cipra, prenosi Greek City Times.

“Vidite što se događa s Grčkom. Zapadu duguje 400 milijardi eura, ali dobiva oružje i američko odobrenje za izgradnju baza. S druge strane, kad se sretnu s nama, kažu ‘želimo razviti odnos s vama’. Ipak, kažu da na Cipru ne vide pozitivno rješenje dviju država”, prenosi AA.

Istovremeno, povodom zahtjeva Švedske i Finske za članstvom u NATO-u, turski se predsjednik ponovno osvrnuo na Grčku, kako bi objasnio razloge protivljenja proširenju zapadnog Saveza, ponavljajući optužbe da je ta zemlja “štiti teroriste”. “U prošlosti smo davali odobrenje za ulazak zemalja u NATO, uključujući i ulazak Grčke. Drugi put nećemo napraviti ovakav “izlet”. Što se tiče Švedske i Finske, jasno smo dali do znanja nadležnima da ćemo reći ne. I tako ćemo nastaviti”, rekao je Erdogan. “Primjerice, Sjedinjene Države su postavile bazu u gračkom Alexandroupolisu, dok teroristička organizacija FETO preko Grčke putuje u Europu dok Grčka ignorira popis terorista koji smo im dali. I nastavljaju ih štititi”, tvrdi turski predsjednk.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu pozvao na “vraćanje neutralnosti” SAD-a i javno izrazio nezadovoljstvo američkom politikom u grčko-turskim odnosima. Također, turski ministar obrane Hulusi Akar tvrdi iduće: “Očekujemo da Grčka sagleda događaje globalno i da donese ispravne i logične odluke. Zaista je iluzorno da se zemlja s tolikim dugom kandidira za nove saveze i novo oružje kada postoji NATO savez”. Nešto kasnije, na godišnjicu genocida nad Grcima u Pontu, Akar je još jednom javno napao Grčku: “Potpuno odbacujemo tvrdnje grčkih vlasti o Pontu. Oni ustrajno nastavljaju s naporima da iskrive povijesnu stvarnost”, rekao je i dodao: “Osuđujemo nemoralan stav grčkih političara koji otvoreno lažu i pred svojim narodom i pred cijelim svijetom, iznoseći ove neutemeljene optužbe”, rekao je ministar obrane. “Ako Grčka traži sramotnu stvarnost prošlosti, mora se suočiti s krvavim užasima svojih predaka koji su brutalno pokušali izvršiti invaziju i okupirati Anadoliju. “Ovaj zločin protiv čovječnosti su počinili Grci, koji su izvršili barbarske pokolje u Anadoliji bez razlike između djece, žena i staraca, prepoznat je i od međunarodne zajednice”, tvrdi Akar.

Grčka, s druge strane, optužuje Tursku za ilegalne prelete borbenih aviona iznad njihovih otoka. Turska, s druge strane, optužuje Atenu za “militarizaciju otoka”.





Komentari

komentar

You may also like