Erdogan bijesan nakon što su prosvjednici u Švedskoj objesili njegovu lutku

Turska je pozvala švedskog veleposlanika u Ankari zbog prosvjeda u Stockholmu u kojima je obješena lutka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Staffan Herrstrom, švedski veleposlanik u Turskoj, pozvan je jučer u ministarstvo vanjskih poslova i prenesena mu je negodujuća reakcija Ankare, rekao je turski diplomatski izvor novinskoj agenciji Reuters.

Švedska je traži odobrenje Turske za pridruživanje NATO-u, za što je podnijela zahtjev nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine. Ankara je rekla da Švedska mora zauzeti jasniji stav protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK) i onoga što Turska smatra njezinim sirijskim ogrankom, Jedinicama narodne zaštite (YPG). Turska obje skupine označava kao “terorističke” entitete, dok Švedska, kao dio Europske unije, smatra samo jednu od njih, tj. PKK “terorističkom” skupinom.

Finska i Švedska potpisale su trostrani sporazum s Turskom 2022. godine s ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u NATO-u. “Naglašeno je naše očekivanje da se počinitelji incidenta trebaju identificirati, provesti potrebni procesi i da Švedska ispuni svoja obećanja”, rekao je diplomatski izvor iz Ankare o njihovim očekivanjima.

Švedsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je veleposlanik pozvan u ministarstvo vanjskih poslova u Ankari kako bi mu bila uložena diplomatska primjedba, ali je odbilo dati detalje o čemu se razgovaralo. Herrstrom je prethodno pozvan u listopadu zbog “uvredljivog sadržaja” o Erdoganu na švedskoj javnoj televiziji. Prizori prosvjeda u Stockholmu razljutili su Erdogana koji je rekao da pripadnicima PKK-a ne bi trebalo dopustiti paradiranje po Švedskoj.

Snimka koju su podijelili provladini turski mediji pokazala je, kako su rekli, prosvjed članova PKK-a u kojem su objesili Erdoganovu lutku ispred gradske vijećnice u Stockholmu. Na snimci se moglo vidjeti vrlo malo ljudi. Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da Stockholm osuđuje incident, ali se ne odnosi izravno ni na jednu zemlju. “Vlada štiti otvorenu raspravu o političkim izborima, ali se snažno distancira od prijetnji i mržnje protiv političkih predstavnika”, napisao je na Twitteru.

Švedski premijer rekao je u nedjelju da je Stockholm uvjeren da će Turska odobriti njezinu kandidaturu za NATO, ali da neće ispuniti sve uvjete koje je postavila Ankara. “Taj terorist PKK-a koji može izazvati švedsku vladu u srcu Stockholma je dokaz da švedske vlasti nisu poduzele potrebne korake protiv terorizma”, komentirao je na Twitteru direktor komunikacija turskog predsjedništva Fahrettin Altun. PKK od 1984. godine vodi pobunu protiv turske države. Od tada su u sukobu ubijeni deseci tisuća ljudi. YPG je, međutim, vodeća snaga u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje su zapadne nacije podržale u borbi protiv ISIL-a (ISIS), što je dovelo do napetosti s Turskom.





Komentari

komentar

You may also like