Erdogan će očistiti Srbiju i Balkan od „gulenovaca“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska uništiti strukturu pokreta Hizmet u Srbiji i na Balkanu, izvijestilo je u srijedu, 1. rujna, turski medij Daily Sabah.

Turska će izbrisati prisutnost Gülenističke terorističke skupine (FETÖ) na Balkanu, izjavio je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

U video poruci na svečanosti inauguracije generalnog konzulata Republike Turske u  Novom Pazaru, u srpskoj regiji Sandžak – većinski naseljenom muslimanskim življem, Erdoğan je rekao da će Turska uništiti elemente FETÖ-a u Srbiji i na Balkanu. Pri tom je zahvalio Srbiji što je bila jedna od prvih zemalja koja je podržala borbu Turske protiv pokušaj državnog udara.

Erdogan je otvaranje novog generalnog konzulata okarakterizirao kao potez koji će uvelike pridonijeti odnosima Turske i Srbije i olakšati razvojne projekte Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) u toj zemlji.

Turska upozorava na odbjegle pripadnike FETÖ -a u drugim zemljama, uključujući i na Balkanu jer navodno prijete tamošnjoj sigurnosti.

Nakon pokušaja državnog udara 15. srpnja, Turska je zatražila od svih zemalja da poduzmu mjere protiv mreže te terorističke skupine, navodi Daily Sabah.
FETÖ, sa sjedištem u SAD-u gdje se kao disident nalazi i njegov vođa Fetullah Gülen, prema navodima turskih istražnih tijela i državnog vrha, sa čim je suglasna i turska oporba, organizirali su u Turskoj neuspjeli vojni puč 15. srpnja 2016. u kojem je poginulo 251 osoba, a 2734 je ozlijeđeno.

Turska također optužuje FETÖ da stoji iza dugotrajne kampanje rušenja države kroz infiltraciju njegovih pripadnika i simpatizera u turske državne institucije, poglavito vojsku, policiju i pravosuđe.

Komentari

komentar

You may also like