Erdogan: dijalog s Asadom je moguć

Nekada veliki prijatelji, turski predsjednik Erdogan i sirijski čelnik Asad, u međuvremenu su postali veliki neprijatelji nakon što mu je Erdogan okrenuo leđa i svrstao se u saveznike Saudijske Arabije i Rijada koji su pokrenuli proces svrgavanja vlade u Damasku. Od tada pa do danas stanje u Siriji dramatično se promijenilo, kao i regionalni geopolitički odnosi. Na stranu Asada u „igru“ se uključila Rusija, Ankara je prekinula savezništvo s Rijadom i priključila se pregovorima s Moskvom i Teheranom glede pronalaska zajedničkog političkog riješenja za Siriju, slomljena je kralježnica terorističke organizacije „Islamska država“, a Asadov prinudni odlazak s vlasti više nitko ne spominje i posve je jasno kako će on vladati zemljom u idućem srednjoročnom razdoblju. Takve okolnosti očigledno su utjecale i na riječi turskog vođe Tayipa Recepa Erdogana u intervjuu domaćem mediju Hurriyet, u kojem je izjavio kako on u budućnosti može razgovarati s Damaskom o borbi protiv vojnih snaga sirijskih Kurda YPG, koje Ankara smatra teroristima.

„Što će se dogoditi sutra, ovisit će okolnostima… Vrata politike uvjek su otvorena do posljednjeg trenutka“, izjavio je turski vođa govoreći o rezultatima prekjučerašnjeg rusko-tursko-iranskog samita u Sočiju.

Turska još ne planira (ali i ne odbacuje, op. GN.) bilo kakve kontakte sa sirijskim vođom Basharom Asadom, kazao je Erdogan, čak niti kroz posrednike. Dodao je kako Vladimir Putin razumije osjetljivost Ankare po tom pitanju i da je „on izjavio kako Asad ne želi sudjelovanje kurdskih snaga samoobrane YPG u pregovorima“.

U intervjuu je Erdogan ponovo osudio SAD zbog jačanja vojne nazočnosti u Siriji, kazavši, kako Washington pomaže YPG „ne samo oružjem, nego i ljudstvom“.

„Kakvi su njihovi (američki) planovi? Što oni žele učiniti? Dajte da ih čujemo“, kazao je turski čelnik, pri tom izrazivši želju da po tom pitanju razgovara s američkim kolegom Donaldom Trumpom.Predsjednik Erdogan je dalje kazao, kako se na samitu u Sočiju razgovaralo o Kongresu sirijskog nacionalnog dijaloga i da Rusija, Turska i Iran odlučuju tko će na njemu sudjelovati. „Prognoziramo, kako će sve sirijske grupacije biti pozvane“, kazao je on i dodao, kako se Turska oštro protivi „terorističkim organizacijama YPG i PYD (stranka sirijskih Kurda „Demokratski savez“, op. GN.)“.

Turski vođa je naznačio ciljeve kongresa: razrada novog sirijskog  ustava i provedba poštenih izbora pod nadzorom UN-a.

Podsjećamo: u srijedu su čelnici Rusije,Turske i Irana u Sočiju dogovorili nastavak suradnje radi uništenja terorista i dali potporu širokom unutarsirijskom dijalogu. Erdogan smatra da se takvi sastanci u buduće mogu održavati i u Turskoj i Iranu.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like