Erdogan dovodi u pitanje teritorijalni integritet Rusije

Svega dan nakon dugog telefonskog razgovora između ruskog i turskog predsjednika Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana (vidi poveznicu ispod teksta), u Ankaru, u posjet Turskoj, stigao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky, zajedno sa suprugom Elenom. Radi se o posjetu u sklopu sastanka Tursko-ukrajinskog vijeća za suradnju na visokoj razini (HLCC). 

Nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom turski čelnik je izjavio kako je njegov “načelni stav nepriznavanje aneksije Krima“.

Erdogan je također podržao inicijativu Zelenskog za stvaranje međunarodne platforme nazvane „Krimska platforma“. Kazao je kako se Ankara zalaže za “teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine“, a da je njezina “Krimska platforma” osmišljena kako bi ujedinila ukrajinske zemlje.

“Želimo da ova platforma postane rješenje za krimske Tatare i Ukrajinu”, citirale su  turskog predsjednika RIA Novosti.

Podsjetio je kako Turska na “podizanje životnog standarda krimskih Tatara koji su bili prisiljeni napustiti domovinu smatra “povijesnom i humanitarnom obvezom”. „Imamo projekte za izgradnju džamije za našu braću, krimske Tatare. Nadam se da ćemo u bliskoj budućnosti poduzeti prvi korak za provedbu ovog projekta”, izjavio je turski predsjednik.

Summit “Krimske platforme” zakazan je za 23. kolovoza.





Putin i Erdogan razgovarali o Libiji, Donbassu i Karabahu

 





Komentari

komentar

You may also like