Erdogan i Putin će svečano otvoriti prvu nuklearnu elektranu u Turskoj

Ruski predsjednik Vladimir Putin sudjelovat će putem video veze u svečanosti isporuke nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu Akkuyu (NPP) u Turskoj 27. travnja, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas za televiziju TRT.

“Svečanost isporuke nuklearnog goriva u NE Akkuyu održat će se 27. travnja. Nakon što gorivo bude isporučeno, elektrana će dobiti status nuklearnog objekta. Ruski predsjednik Vladimir Putin također će sudjelovati u ceremoniji putem video veze”, tvrdi Erdogan. Erdogan je dalje rekao da će, kada sva četiri reaktora budu puštena u rad, nova elektrana zadovoljiti jednu desetinu ukupne potražnje zemlje za električnom energijom. “Za početak ćemo pustiti u rad prvi reaktor, a zatim će se u određenom vremenskom razdoblju aktivirati drugi reaktori”, rekao je.

Nuklearna elektrana pomoći će Turskoj u smanjenju količine prirodnog plina koji koristi za proizvodnju električne energije, te će joj stoga dati priliku da proda više plina iz svojih nalazišta u Crnom moru. Dakle, elektrane će, planiraju iz Ankare, omogućiti Turskoj da zaradi dodatnih 6.5 milijardi dolara.

Komentirajući mogućnost izgradnje još jedne nuklearne elektrane u zemlji, Erdogan je rekao da su “razgovori vođeni s Kinom i Južnom Korejom”. Akkuyu je prva nuklearna elektrana izgrađena u Turskoj. Projekt se provodi u skladu s međuvladinim sporazumom koji su Rusija i Turska potpisale 2010. godine. Elektrana će uključivati ​​četiri reaktora VVER generacije 3+ ruskog dizajna. Izlazna snaga svakog reaktora bit će 1200 MWt.

Nakon što bude puštena u pogon i dovedena u puni kapacitet, elektrana će svake godine proizvoditi oko 35 milijardi kWh. Završetak izgradnje prvog nuklearnog bloka planiran je ove godine. Objektom će upravljati velik broj domaćih stručnjaka koji su se školovali ili se nastavljaju usavršavati u Rusiji.

Komentari

komentar





You may also like