Erdogan ide u Ukrajinu: Želi natrag i vojne avione koji su stigli nekoliko sati prije početka rata sa sumnjivim teretom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jutros je otputovao u službeni posjet Ukrajini. Recep Tayyip Erdogan putuje u Ukrajinu na sastanak s predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi razgovarali o sigurnosnoj situaciji u nuklearnoj elektrani pod ruskom okupacijom i mogućim načinim da se rat okonča.

Osim toga, razgovarat će se o vraćanju vojnih zrakoplova A400M koji su ostali zaglavljeni u Ukrajini, navodi turski kanal NTV. Ankara se nada povratku dva turska zrakoplova A440M, koji su u Ukrajini još od prije rata. Turski vojno-transportni zrakoplovi stigli su u međunarodnu zračnu luku Boryspil u blizini glavnog grada Ukrajine nekoliko sati prije početka ruskog napada. Trenutno se dva turska A400M vide na novim satelitskim snimkama nasuprot terminala zračne luke Boryspil, prenosi portal Defense Blog. Turski zrakoplovi ne mogu napustiti Kijev zbog visokog rizika za sigurnost leta.

Ankara tvrdi da su avioni stigli kako bi evakuirali Turke i donijeli humanitarnu pomoć u Ukrajinu. Ipak, takvi letovi pomoći i evakuacije nisu bili unaprijed najavljeni. Izvori za vojni portal Bulgarianmilitary tvrde da su A400M nosili nove bespilotne letjelice Bayraktar TB2 turskog proizvođača Baykar, koje je naručila ukrajinska vojska. To potvrđuje i izjava ukrajinskog ministarstva obrane od 1. ožujka kada je rečeno da je nova serija borbenih dronova TB2 stigla u zemlju i da se već koriste protiv “ruskih osvajača”. Između 25. veljače i 4. ožujka, još je nekoliko A400M odletjelo iz Turske u kriznu regiju – međutim, ne u Ukrajinu, već u Rzeszow u Poljskoj, blizu ukrajinske granice.

Komentari

komentar

You may also like