Erdogan imenovao bivšu direktoricu američke banke na čelo turske središnje banke

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan imenovao je bivšu izvršnu direktoricu koja je živjela i radila u SAD, na čelo turske središnje banke u još jednom znaku da bi njegova administracija mogla slijediti konvencionalniju gospodarsku politiku. Erdogan je za guvernericu imenovao Hafize Gaye Erkan, bivšu izvršnu direktoricu američke First Republic Bank. 41-godišnjakinja školovana na Princetonu postaje prva žena guverner Turske središnje banke, prenosi AP.

Erdogan je osvojio treći predsjednički mandat na izborima prošlog mjeseca dok se zemlja bori s krizom troškova života potaknutom inflacijom koja je u listopadu dosegla vrhunac od nevjerojatnih 85%.

Kritičari za inflaciju krive Erdoganovu politiku snižavanja kamatnih stopa radi promicanja gospodarskog rasta. Pristup je u suprotnosti s konvencionalnim ekonomskim razmišljanjem koje poziva na povećanje stopa u borbi protiv inflacije. Erdogan je u subotu ponovno imenovao Mehmeta Simseka, bivšeg bankara, i bivšeg premijera, na mjesto ministra financija i riznice. U Vladu se vratio nakon pet godina pauze od politike.

Imenovanja gospodina Simseka i gospođe Erkan smatraju se pokazateljem da bi gospodin Erdogan mogao odustati od politike koju su mnogi ekonomisti označili kao “neuobičajenu”. Gospođa Erkan bila je izvršna direktorica u tvrtki za investicijsko bankarstvo Goldman Sachs i radila je u sada propaloj First Republic banci sa sjedištem u San Franciscu, obnašajući dužnost izvršne sudirektorice šest mjeseci u 2021. Ona je zamijenila Sahapa Kavcioglua koji je nadgledao niz smanjenja stopa od 2021. Kavcioglu je sada premješten na čelo državnog nadzornog tijela za bankarstvo, BBDK.

Komentari

komentar





You may also like