Erdogan: Isplatilo se razviti napetosti s Amerikom zbog kupnje ruskog S-400

Potez Turske oko kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400 vrijedio je napetosti između Ankare i Washingtona koja je uslijedila, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u intervjuu za novine New York Times.

“Samostalno kupujemo oružje”, rekao je Erdogan. Prema navodima turskog čelnika, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdili su pravo Turske da sama bira dobavljače oružja. Ovu informaciju od turskog predsjednika treba uzeti “sa zrnom soli” jer su on i Trump imali “turbulentan” toplo-hladan odnos. Nadalje, prema navodima Erdogana za New York Times, da su SAD prodale Ankari američke raketne sustave Patriot, Turska “ne bi morala kupiti S-400”.

Na pitanje jesu li Turski potezi vrijedili svih napetosti s Washingtonom koje su uslijedile, turski predsjednik odgovorio je potvrdno. “Mislim da je vrijedilo”, rekao je, “možemo sami pojačati svoju obranu koliko i kako želimo”, dodao je Erdogan.

Moskva i Ankara potpisale su 2017. ugovor o isporuci sustava S-400. Turska je postala prva zemlja NATO-a koja je kupila te sustave od Rusije, izazvavši negativnu reakciju Washingtona i NATO-a općenito. Iz Bijele kuće su tada kazali da “odluka Turske o kupnji ruskih sustava protuzračne obrane S-400 onemogućuje njezino daljnje sudjelovanje u projektu lovaca F-35”. SAD su također zaprijetile uvođenjem sankcija Turskoj zbog dogovora o S-400, a Ankara je upozorila da takav potez neće ostati bez odgovora. Međutim, Washington je konačno uveo sankcije  tek u prosincu 2020. i to nekim dužnosnicima obrambene industrije Turske.

Komentari

komentar





You may also like