Erdogan iznio pojedine detalje razgovora s Putinom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u srijedu, 12. veljače, iznio pojedine detalje iz njegovog telefonskog razgovora s ruskim kolegom Vladimirom Putinom toga istoga dana u jutarnjim satima.

„Mi smo razmotrili stanje u Idlibu, konkretno, posljedice djelovanja turskih vojnika, snaga Assadovog režima i Rusije. Usvojena je odluka o provedbi susreta turskih i ruskih vojnika u Turskoj, kao i predstavnika Ministarstava unutarnjih poslova, Ministarstava obrane i obavještajnih službi dviju strana u Moskvi. Susreti će biti organizirani u najbliže vrijeme“, priopćio je turski vođa na susretu s novinarima u Ankari.

Podsjećamo: nakon što je ruska delegacija sinoć napustila Ankaru bez postignutih konkretnih rezultata o zaustavljanju snažnih vojnih sukoba u posljednjoj sirijskoj zoni deeskalacije – Idlibu, jutros je, na inicijativu turske strane, obavljen telefonski razgovor između čelnika Ruske Federacije i Republike Turske – Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana. Potonji je opet zamolio Putina da izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bashara el-Assada s ciljem zaustavljanja ofanzive sirijske vojske u Idlibu, te i dao do znanja kako ustrajava na tome da se sirijske snage moraju povući na svoje početne položaje (prije pokretanja ofanzive) do kraja veljače. Uprotivnom Ankara prijeti vojnim odgovorom Damasku. Broj poginulih turskih vojnika u sukobima sa sirijskim snagama u Idlibu popeo se na 14, kazao je Erdogan ruskom predsjedniku Putinu.

Nedugo nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika, turski predsjednik je izjavio kako će turska vojska napadati sirijske vladine snage i izvan zone deeskalacije ako ova nastavi s daljnjom ofanzivom i napadima na turske vojnike. Isto je tako kazao kako optužuje Rusiju i Siriju za napade na civilno stanovništvo u Idlibu, na što je maloprije reagirao službeni Kremlj kroz riječi glasnogovornika predsjednika Putina Dmitriya Peskova. On je izjavio kako se aktivnosti terorista u Idlibu nastavljaju i da su u Kremlju privrženi rusko-turskim sporazumima o Siriji, koji su postignuti u Sočiju. Podsjetio je kako se u tom dokumentu turska strana obvezala neutralizirati terorističke organizacije koje su se koncentrirale u Idlibu. Kazao je kako te organizacije vrše napade na sirijsku vojsku, ali i da vrše agresivne akcije i prema ruskim vojnim objektima u toj zemlji što je „nedopustivo i što je suprotno sporazumima iz Sočija“.

Stanje u Idlibu se sve više zaoštrava. 10. veljače došlo je do najsnažnijeg sukoba između turske vojske i sirijskih snaga, kada je sirijska vojska otvorila topničku i raketnu vatru na tursku vojnu kolonu, uništivši nekoliko tenkova i ubivši 5 turskih vojnika, što je potvrdila službena Ankara. Prije toga tursko Ministarstvo obrane izvijestilo je o napadima turske vojske na sirijske položaje, u kojima je navodno ubijeneo 115 sirijskih vojnika. Sve ovo ukazuje na radikalno zaoštravanje vojnog stanja na sjevero-zapadu Sirije i u rusko-turskim odnosima. Geopolitika News o svim ovim događajima priprema novu veliku analizu.

 
Komentari

komentar

You may also like