Erdogan ratničkom retorikom nastoji uspostaviti bolje odnose sa susjedima

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je Izrael “brutalnom terorističkom državom”. To se zbilo u subotu, uslijed poziva turskih medija da “oslobode” džamiju Al-Aqsa u Jeruzalemu, gdje su se posljednjih dana odvijali veliki neredi u kojima su sudjelovali Palestinci, izvijestio je 9. svibnja The Jerusalem Post.

U nedjelju navečer, Recep Tayyip Erdogan na Twitteru je objavio kako “poziva cijeli svijet, posebno islamske zemlje, da poduzmu učinkovite mjere protiv izraelskih napada na džamiju Al-Aqsa, Jeruzalem i palestinske domove”. Tada je turski čelnik objavio poruku na hebrejskom jeziku, u kojoj oštro osuđuje “monstruozne napade” u Jeruzalemu. Prema Erdoganu, Turci će podržati svoju “palestinsku braću”. Također je tweetao na arapskom jeziku povezujući izraelske “napade” u gradu tri svjetske religije s posljednjim danima muslimanskog svetog mjeseca Ramazana, tvrdeći kako to Izrael čini “svake godine”.

Optužba Izraela da je “nasilna teroristička država” dio je Erdoganove tradicionalne želje da tenzije u Jeruzalemu iskoristi za poboljšanje imidža Turske u arapskom svijetu, napominju jeruzalemske novine.

„Turska već dugo nastoji igrati veću ulogu u palestinskim poslovima, više od deset godina prije akcije Izraelskih obrambenih snaga … u pojasu Gaze 2009. godine. Turska je u svibnju 2010. godine mobilizirala ekstremiste na brodu Mavi Marmara kako bi prekinula blokadu Gaze, incident koji je doveo prilično uravnotežene tursko-izraelske odnose na rub potpunog puknuća. Kasnije je Erdogan Izrael usporedio s nacistima i zaprijetio da će “osloboditi” Jeruzalem. Također je bio domaćin delegacijama (palestinskog pokreta) Hamasa u 2019. i 2020. godini”, podsjeća izraelski medij.

Erdogan je 25. prosinca 2020., u kontekstu nastojanja za poboljšanjem odnosa sa svojim susjedima i važnim regionalnim igračima poput Egipta i Saudijske Arabije, izjavio kako bi Turska željela imati bolje odnose s Izraelom i da su u tijeku razgovori dviju zemalja na obavještajnim razinama. Međutim i pored toga nastavlja kritizirati izraelsku politiku prema Palestincima, koja je, prema njemu. “neprihvatljiva”. Erdogan je izjavio kako Turska ima problema s “ljudima na najvišoj razini” u Izraelu, te da bi veze s ovom zemljom mogle biti “potpuno drugačije” da nema takvih problema.
Međutim, Erdoganova retorika teško da će pridonijeti značajnijem poboljšanju odnosa sa susjedima. U vrlo kratko vrijeme on je te probleme „riješio“ učinivši kršćansku baziliku Aju Sofiju u Istanbulu ponovo džamijom, a Jeruzalem nazvao “turskim gradom”, čime je dodatno opteretio odnose s Grčkom, Ciprom, Izraelom, ….

 

Komentari

komentar

You may also like