Erdogan kazao što će pitati Bidena na skorom summitu NATO-a

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je sinoć, kako na sastanku s američkim predsjednikom Joeom Bidenom 14. lipnja, na summitu NATO saveza, planira razgovarati o razlozima napetosti u odnosima između Ankare i Washingtona. 

“Pitat ću zašto je naša veza postala tako napeta”, kazao je Erdogan u intervjuu za turske novinare koji je emitirao TRT Haber.

Erdogan je kazao kako u vrijeme predsjednika Donalda Trumpa odnosi između Ankare i Washingtona nisu dosegli takav stupanj napetosti, ali i da takve napetosti nije bilo pod prethodnim američkim demokratskim predsjednicima.

Pritom je turski čelnik optužio administraciju Joe Bidena za nastavak pružanja potpore zabranjenoj Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom.

Podsjećamo: odnosi SAD i Turske pogoršani su nakon što je Washington još u doba Obamine administracije odlučio podržati sirijske Kurde u njihovoj borbi protiv t.o. „Islamska država“, a poglavito nakon pokušaja vojnog puča protiv Erdogana u srpnju 2016. godine. „Ulje na vatru“ ionako složenih američko-turskih odnosa, dodatno opterećenih i turskom kupnjom ruskih sustava PZO S-400, dolilo je nedavno Bidenovo priznanje turskog genocida nad Armencima u Otomanskom carstvu u vrijeme Prvog svjetskog rata.

Komentari

komentar





You may also like