Erdogan: Kina Turskoj odobrila i drugu isporuku cjepiva protiv Covida-19

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u petak, 22. siječnja, kako je Kina odobrila isporuku i druge serije cjepiva CoronaVac koje proizvodi tamošnja tvrtka Sinovac Biotech, te da bi 10 milijuna doza tog cjepiva protiv koronavirusa Covid-19 u Tursku moglo stići već ovog vikenda (info: Reuters).

Turska je iz Kine već primila prvu seriju od tri milijuna doza cjepiva protiv Covida-19, a do sada su turski zdravstveni djelatnici cijepili 1.166 milijuna ljudi.

Obraćajući se novinarima u petak u Istanbulu, Recep Tayyip Erdogan izrazio je nadu da će cjepivo, koje su razvili turski stručnjaci, biti dostupno u svibnju.

Ovdje bismo dodali slijedeće: ako, općenito, nabavu cjepiva promatramo iz geopolitičkog aspekta (a moramo s obzirom na političku i medijsku borbu koja se po tom pitanju vodi između ključnih globalnih velesila i gdje se nerijetko omalovažavaju znanstveni napori one druge strane umjesto združenog djelovanja svih raspoloživih snaga – neovisno iz koje su države ili nacije – u pokušaju što bržeg i učinkovitijeg rješavanja ovog globalnog problema), jasno je kamo se odluka Ankare o nabavi kineskog cjepiva neće pretjerano svidjeti Washingtonu koji je Europskoj uniji već ranije uspio nametnuti svoja dva ključna cjepiva (Pfizerovo i Modernino). Jer Turska je itekako respektabilno i unosno tržište s obzirom na svojih 83 milijuna stanovnika. Osim toga Turska je, poput velike većine država EU i sama članica NATO saveza. pa odluka, da se po pitanju globalnog  javnozdravstvenog problema okrene Pekingu, velikom američkom globalnom ekonomskom i svakom drugom suparniku – sigurno ne ostaje bez odjeka u krugovima koji kreiraju državnu politiku SAD-a.

Ali Erdogan, očito, i na ovaj način želi jasno dati do znanja da mu je prioritet zaštita turskih nacionalnih interesa, bez obzira na to tko od američkih predsjednika sjedio u Bijeloj kući. Uostalom, diverzifikacija i u korištenju cjepiva itekako je korisna, kako s obzirom na brzinu nabave (koja je po mnoge zemlje svijeta, prije svega one siromašne iritantno spora) tako i na mogućnost prava izbora cjepiva osoba koje se odlučuju cijepiti.

 





 

Komentari

komentar





You may also like