Erdogan komentirao peticiju turskih admirala: „To nije sloboda govora!“

Sinoć, 5. travnja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prvi je put komentirao izjavu skupine umirovljenih admirala zemlje o nedopustivosti napuštanja konvencije Montreux iz 1936. godine, kojom je uspostavljen trenutni status i režim korištenja crnomorskog bazena, što je izazvalo snažan odjek.

“Dužnost je umirovljenih admirala, od kojih se 104 okupilo, ne objavljivati ​​deklaracije koje nagovješćuju puč, miješajući se u političku raspravu”, izjavio je turski čelnik. “Ni pod kojim okolnostima nije prihvatljivo da 104 umirovljena admirala tako nešto čine usred noći u zemlji čija je povijest puna državnih udara. Ne možemo to nazvati slobodom govora.”

Vlada nema ni snage ni namjere da se povuče iz Montreux konvencije, kazao je Erdogan, dodavši i kako je “potpuno pogrešno” povezivati projekt istanbulskog kanala s ovim međunarodnim ugovorom.

Međutim, odmah je dodao kako će navedeni umjetni plovni put, kojeg Turska namjerava izgraditi “ojačati našu suverenost“.

“Ali ako se u budućnosti pojavi takva potreba (za napuštanjem Montreux konvencije, op.GN), mogli bismo revidirati svaku konvenciju kako bismo pomogli našoj zemlji da postane bolja”, zaključio je predsjednik.

Više o peticiji umirovljenih admirala i reakciji turske države pročitajte na poveznici ispod teksta.





U Turskoj počela uhićenja pobunjenih admirala

 





Komentari

komentar

You may also like