Erdogan krivi Rusiju: Zbog njihovih propusta pokrećemo nove napade u Siriji i Iraku

Turska vojska provodi operaciju u Siriji i Iraku jer Rusija nije ispunila svoje obećanje da će osigurati povlačenje kurdskih jedinica s turske granice, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima danas u svom zrakoplovu na putu kući iz Katara.

“Unatoč našim opetovanim upozorenjima Rusiji, koja ima odgovornost ukloniti teroriste u sjevernom Iraku i Siriji prema našem dogovoru iz Sočija iz 2019., Moskva nije uspjela i odbija izvršiti svoju dužnost”, rekao je Erdogan,a prenosi ga Daily Sabah. Prema njegovim riječima, Turska je izjavila da neće “šutjeti protiv terorizma” i da će poduzeti mjere ako Rusija “to ne učini”. “Zbog toga smo napali i eliminirali 12 terorističkih gnijezda u Ain al-Arabu (Kobani)”, istaknuo je turski predsjednik. Obećao je da Turska “neće biti obuzdana i da će se ova protuteroristička operacija, kako iz zraka tako i s kopna, nastaviti”.

Dana 9. listopada 2019. Ankara je najavila pokretanje operacije Proljeće mira u sjevernoj Siriji s ciljem stvaranja tampon zone za zaštitu turske granice. Nekoliko dana poslije, 22. listopada 2019. predsjednici Rusije i Turske održali su sastanak u Sočiju, usvojivši memorandum o zajedničkim akcijama za rješavanje situacije u sjeveroistočnoj Siriji. Sukladno dokumentu, 23. listopada ruski i sirijski graničari raspoređeni su u područja koja graniče s 30 kilometara širokom zonom koju je postavila Turska. Dana 29. listopada, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da su Kurdi dovršili povlačenje svojih oružanih jedinica s tog područja, a ruske i turske trupe pokrenule su zajedničku misiju patroliranja istočno od rijeke Eufrat. No, Erdogan je u svibnju 2022. najavio pripreme za još jednu vojnu operaciju u sjevernoj Siriji. Čini se da se turski napadi intenziviraju nakon prošlotjednog bombaškog napada u centru Istanbula.

Komentari

komentar

You may also like