Erdogan: Mi nismo skladište za migrante koji idu u Europu

Turska ne namjerava igrati ulogu “skladišta ” za migrante za Europu, Ankara nema takvu dužnost niti odgovornost prema bilo kome, izjavio je jučer turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade (info: Anadolu).

Turski čelnik detaljno je govorio o stanju u Afganistanu, gdje će Turska, kako je kazao, ako bude potrebno, stupiti u interakciju s talibanskim pokretom koji je preuzeo vlast u toj zemlji, s obzirom kako je “glavni cilj Ankare stabilnost i sigurnost Afganistana”.

Ove se Erdoganove riječi poklapaju s našim, danas objavljenim komentarom u kojem se, između ostalog, navodi kako će Ankara teško željeti propustiti šansu koja joj se sada otvara za daljnje promicanje svojih interesa na istok, „u srce“ Azije, neovisno o tome što o talibanima budu mislili ili protiv njih poduzimali na Zapadu (vidi poveznicu).

Prema Erdoganovim riječima, u Afganistanu je prije nedavnih događaja živjelo oko 5 tisuća turskih državljana. Oko 500 njih, zajedno sa 83 strana državljana, prethodno su na vlastiti zahtjev isporučeni Turskoj.

“U najkraćem mogućem roku prevest ćemo naše građane u domovinu, koji još uvijek čekaju u redu za povratak, njihov je broj manji od 300”, izjavio je turski predsjednik.

Podsjećamo: američko veleposlanstvo u Turskoj prije nekoliko dana odbacilo je i „potpuno neutemeljenima“ proglasilo medijske navode o navodnom dogovoru američkog predsjednika Joea Bidena i njegovog turskog kolege Recepa Tayyipa Erdogana o afganistanskim migrantima i izbjeglicama.





Z. Meter: Talibani: Kina i Turska igrat će veliku ulogu u obnovi Afganistana

Komentari

komentar





You may also like