Erdogan: Mir u Siriji ovisi o odnosu Moskve i Ankare

Mir u Siriji ovisi o odnosima Ankare i Moskve, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tijekom sastanka sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Turski čelnik to je izjavio tijekom trosatnog zatvorenog sastanka  koji je bio zatvoren za medije u odmaralištu Soči na jugu Rusije, prenosi je turska državna agencija AA.

Erdogan je podcrtao važnost zajedničkih akcija Turske i Rusije u vezi sa sukobom u Siriji, gdje zemlje podržavaju suprotne strane. “Koraci koje zajedno poduzimamo u vezi Sirije od velike su važnosti”, rekao je Erdogan Putinu.”Mir ovisi o odnosima između Turske i Rusije”, tvrdi čovjek koji je na čelu Turske od 2014.

Sastanak u srijedu bio je prvi susret licem u lice dvojice čelnika u proteklih godinu i pol dana, a organiziran je baš u vrijeme sve češćih ruskih zračnih napada na položaje oporbenih boraca koje podržava Turska na sjeveru Sirije, a posebno u sjeverozapadnoj regiji Idlib.

Moskva i Ankara prošle su godine postigle sporazum o prekidu vatre kojim je zaustavljena tromjesečna ofenziva sirijske vlade u Idlibu. Ranije ovog mjeseca, Putin se susreo sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom u Moskvi, kada ruski predsjednik je kritizirao prisutnost Turske i SAD-a snaga na sjeveru Sirije, nazivajući njihovu vojnu prisutnost nezakonitim i očiglednim kršenjem međunarodnog prava.

Ipak, Putin je jučer istaknuo važnost suradnju svoje zemlje s Turskom na međunarodnom planu, misleći posebno na Siriju, Libiju, kao i Nagorno-Karabah regiju, izvještava AA. “Naša suradnja s Turskom uspješno se razvija na međunarodnom planu”, rekao je Putin dodajući kako sastanci s njegovim turskim kolegom nisu bili bez problema, ali su institucije obje zemlje uspjele doći do zajedničkih rješenja.

Dvojica čelnika razgovarali su i o gospodarskoj i energetskoj suradnji, prenosi ruska agencija TASS. Putin je zahvalio Erdoganu na jakom stavu o izgradnji “TurkStream” plinovoda koji se proteže od Rusije do Turske preko Crnog mora. Erdogan je napustio Rusiju istog dana kada je završen sastanak, ne nudeći direktnu izjavu za novinare.





Komentari

komentar

You may also like