Erdogan: možemo kupiti američke „Patriote“ ali odustati od trgovine s Iranom nećemo

Na odlasku iz New Yorka, gdje je sudjelovao na 74. zasjedanju GS UN-a, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u petak, 27. rujna, pred novinarima izjavio kako je američkom kolegi Donaldu Trumpu kazao da Ankara može kupiti američke sustave PRO „Patriot“ ukoliko uvjeti prodaje budu usporedivi s onima koje je dostavila Moskva pri turskoj kupnji ruskih sustava S-400 „Triumf“.  

Erdogan je također izjavio kako Turska ne može obustaviti kupnju nafte i plina iz Irana, neovisno o američkim prijetnjama sankcijama. Pritom je naglasio kako se njegova zemlja „ne boji mogućih sankcija“ i kako neće prekinuti suradnju s Teheranom, štoviše, ta će suradnja biti i povećana (info: turski medij NTV).

Podsjećamo: nedavno smo pisali kako SAD mogu Turskoj predložiti nove uvjete za kupnju sustava „Patriot“ i zrakoplova 5. generacije F-35 (vidi link ispod teksta). A ukoliko do novog sporazuma između Washingtona i Turske ne bi došlo, Erdogan je najavio mogućnost da Turska od Rusije kupi i dodatne sustave S-400. Inače, Moskva i Ankara završile su prvu fazu isporuka sustava S-400, koji će u potpunosti biti razmješteni na turskom teritoriju do travnja 2020. godine. Osim toga, turska državna komisija za nabavu naoružanja počela je i s pripremom razmatranja eventualne narudžbe za kupnju ruskih zrakoplova 5. generacije Su-57, što je, vjerojatno, jedna od ozbiljnijih opcija u slučaju da Washington i službeno zabrani isporuke svojih zrakoplova F-35 Turskoj, u čijoj proizvodnji, inače, Ankara aktivno sudjeluje s nizom drugih zemalja iz kruga NATO saveza.

SAD Turskoj nude nove uvjete za kupnju PRO „Patriot“ i zrakoplova F-35?

 
Komentari

komentar

You may also like