Erdogan: nadam se da će se Francuska uskoro riješiti Macrona, on je njen “teret”

Turski predsjednik nastavio je u petak verbalni rat s francuskim predsjednikm Emmanuelom Macronom te je poručio kako se nada da će se Francuska uskoro riješiti Macrona.

“Macron je teret za Francusku. Macron i Francuska prolaze zapravo kroz vrlo opasan period. Nadam se da će se Francuska riješiti Macronove nevolje što prije”, poručio je Erdogan, prenosi Reuters.

Macron i Erdogan bili su na suprotstavljenim stranama tijekom rata za Nagorno Karabaha, podržavaju različite opcije u Libiji, dok Macron najčvršće od svih europskih država stoji uz Grčku u njenom sporu Turskom oko kontrole nad spornim teritorijem u istočnom Mediteranu.

Podsjetimo, Macron je, nakon što je islamistički ekstremist dekapitirao nastavnika koji je učenicima pokazivao slike proroka Muhameda, objavio rat “islamskom separatizmu” te je rekao da će Francuska odlučno braniti pravo na izradu karikatura. Erdogan je nakon toga rekao da bi Macron trebao “provjeriti svoje mentalno zdravlje” te je optužio francuskog predsjednika za islamofobiju.

Nedavno je francuski Senat rezolucijom zatražio od vlade da prizna Republiku Nagorno Karabah, zbog čega je Erdogan rekao da Francuska više ne može biti članica OESS-ove Minske grupe koja je medijator sukoba.

“Ilham Aliyev (azerbajdžanski predsjednik op.a) imao je prijedlog za francuze. Što je rekao? ‘Ako tako vole Armence neka daju Marseilles Armencima’. Ja predlažem istu stvar. Ako ih toliko vole trebali bi im dati Marseilles”, kazao je Macron, prenosi Reuters





Komentari

komentar

You may also like