Erdogan: NATO Ukrajini nudi samo savjete, a njim trebaju konkretni potezi

NATO savez bi trebao odlučnije djelovati u pogledu ruske invazije na Ukrajinu, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan novinarima u Istanbulu, prenosi dpa.

Erdogan je  kritizirao i Europsku uniju zbog nedjelovanja i neuspjeha da “pokaže ozbiljan, određen stav”. Zapadne sile “samo daju mnogo savjeta Ukrajini”, rekao je Erdogan i dodao da to “ne priliči ni prijateljstvu ni solidarnosti”. Erdogan je istaknuo da se “savjetima nikamo ne može stići”. “Kad se pogledaju poduzeti koraci, nema poduzetih koraka”, rekao je. Ovakav potez Erdogana je prilično neobičan jer ne propušta spomenuti da su im Rusi partneri, a do prije par dana se Turska nudila kao medijator u krizi. Čini se da je vojni napad Rusije definitivno svrstao Erdogana na stranu zapada u ovom slučaju.

Sastanak čelnika NATO-a u petak “ne bi se trebao pretvoriti u festival osuđivanja”. Umjesto toga, Ankara očekuje da vidi koji se koraci mogu poduzeti da se sukob riješi, dodao je Erdogan.

Ukrajina traži da Turska zatvori tjesnace

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Europu da djeluje brže i snažnije u uvođenju sankcija Moskvi zbog invazije na Ukrajinu dok ruske snage napreduju prema Kijevu. Ukrajina je jučer tražila od Turske da zatvori tjesnace Bospor i Dardaneli, koji povezuju Sredozemno i Crno more i daju izlaz Rusiji u Sredozemlje. Ukrajina se pozvala na Konvenciju iz Montreuxa iz 1936. godine. No, Ankara je danas rekla da, iako imaju pravo zatvoriti tjesnace u slučaju rata, oni ne smiju spriječiti ruska plovila da uđu u Crno more jer prema sporazumu Rusi imaju pravo vratiti brodove u matične baze.

Članica NATO-a Turska graniči s Ukrajinom i Rusijom na Crnom moru i ima dobre veze s objema. Pozvala je Rusiju da prekine svoj napad i izrazila potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine. Unatoč valu zapadnih sankcija Rusiji, Turska je rekla da se protivi takvim potezima.

Komentari

komentar





You may also like