Erdogan: novi izbori u Istanbulu su opravdani, „bilo je kriminalnih radnji“

Nakon što je 6. svibnja turska Središnja izborna komisija odobrila molbu vladajuće Stranke pravde i razvoja za ponavljanje izbora u Istanbulu i naznačila 23. lipnja kao datum njihovog održavanja, jučer se na tu temu oglasio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Međutim, najprije podsjetimo kako je Središnja izborna komisija svoju odluku obrazložila činjenicom, prema kojoj, neovisno o traženju zakonodavca, 225 osoba i 3500 suradnika na izbornim mjestima nisu bili državni službenici.

Nakon prekjučerašnje odluke o poništenju rezultata izbora u najvećem turskom gradu oglasila se i Europska unija, zatraživši  od nadležne izborne komisije hitnu dostavu obrazloženja nepravilnosti na kojima se temelji njezina odluka. Povjerenica EU za vanjske poslove i sigurnost Federica Mogherini izjavila je kako se „radi o dalekosežnoj odluci, usvojenoj u krajnje politiziranom kontekstu“ i da ona „mora biti žurno dostupna za javno istraživanje“. Naime, Turska je kandidat za punopravno članstvo u EU (nevjerojatnih, više od pola stoljeća!) pa Bruxelles i s te pozicije od Ankare traži službena pojašnjenja.

A turski predsjednik jučer je izjavio kako je odluka o ponavljanju izbora za gradonačelnika Istanbula „važan korak na putu prema učvršćenju demokracije“ i dodao, kako je prethodno glasovanje u ožujku bilo zamrljano „organiziranom korupcijom“ i protuzakonitim radnjama (info: Reuters).

Zanimljivo je napomenuti kako je turska lira nakon objave o ponavljanju izbora u Istanbulu pala u odnosu na američki dolar, jer su investitori zabrinuti političkom neizvjesnošću i kritikama Europske unije.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like