Erdogan o članstvu Finske i Švedske u NATO-u: Nećemo dvaput napraviti istu grešku

Turska uvijek podupire NATO, njegov saveznički duh, ali ne može reći „da“ na svaki prijedlog unutar saveza, izjavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čije riječi prenose turski mediji.

“Ne možemo reći da savezu s onim zemljama koje podržavaju teroriste koji prijete sigurnosti Turske”, kazao je turski vođa misleći na Finsku i Švedsku koje u svojim zemljama podupiru aktivnosti kurdske Radničke stranke Kurdistana, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

Govoreći o posjetu delegacija Finske i Švedske Ankari zakazanom za 23. svibnja, gdje se planira razgovarati o pitanjima njihovog članstva u NATO savezu, Erdogan je kazao da to nema smisla.

“Već sam rekao da se ne trebaju gnjaviti. Nema potrebe za tim (dolaskom spomenutih delegacija). Nećemo napraviti istu grešku dvaput”, izjavio je turski predsjednik.

Erdogan je pozvao sjevernoatlantske saveznike da poštuju i podrže zabrinutost Ankare za njezinu sigurnost i turske granice.

„Vidimo da ne postoji takav odnos prema nama”, rekao je turski čelnik, koga citiraju i pojedini ruski mediji poput RIA Novosti. 





U međuvremenu, veleposlanici Finske i Švedske, Klaus Korhonen i Axel Wernhoff, u srijedu, 18. svibnja, predali su glavnom tajniku NATO saveza Jensu Stoltenbergu zahtjeve za prijam svojih zemalja u taj savez. Nakon toga, o njima će se raspravljati na Vijeću NATO saveza, dok će konačni ulazak Finske i Švedske u NATO zahtijevati odobrenje parlamenata svih njegovih 30 zemalja članica.

 

Komentari

komentar





You may also like