Erdogan o Izraelu: “teoristička država”

Nakon sukoba izraelske policije i Palestinaca u istočnom Jeruzalemu, oglasio se turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan. U sukobu ispred jedne od najbitnijih džamija Al- Aqsa je ozlijeđeno preko 200 Palestinaca i 12 policajaca.

Erdogan je oštro osudio postupanje Izraela. Iskoristio je za osudu nekoliko medijskih kanala. Oglasio se na Twitteru hebrejskim i arapskim pismom gdje je napisao da “stoji uz palestinsku braću” i sugerirao je da se ovakvi napadi dogode svake godine za Ramazan, piše Jerusalem Post.

Nakon toga oglasio se u sklopu presice za novinare gdje je bio još oštriji. Izraelsku “okupaciju” nazvao je “brutalnom terorističkom državom” koja napada “na barbarski i nemoralni način” Muslimane kojima je “jedini cilj zaštiti domove i svete vrijednosti” piše AA. Kazao je kako je napad zapravo napad na “sve Muslimane”.

Pro-palestinska i anti-izraelska retorika nije nov stav kojeg iznosi Erdogan. Od 2018. države su povukle ambasade, a Erdogan je Izrael već optuživao za terorizam i ksenofobiju. SAD je osudio poteze Turske prema kojima dopušta obuku i podršku Hamasu.

Komentari

komentar





You may also like