Erdogan o kupnji ruskog oružja, čuvanju aerodroma u Kabulu i ulozi SAD-a u Afganistanu i Siriji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je, u intervjuu za američki CBS naglasio važnost uključive vlade u Afganistanu, rekavši da je to ključno za postizanje dogovora oko turskog osiguravanja zračne luke u Kabulu.

“Vlada u Afganistanu nije uključiva, ne obuhvaća različite frakcije. Sve dok je to tako, mi nećemo biti prisutni u Afganistanu, ali ako vlada bude uključivija, možemo biti tamo prisutni”, rekao je Erdogan prilikom intervjua. “Očekujemo da će žene biti uključene u svaki aspekt života u Afganistanu na vrlo aktivan način”, dodao je turski predsjednik.

U vezi turskog vojnog čuvanja međunarodna zračne luke “Hamid Karzai” u Kabulu, koja je najveća diplomatska i humanitarna spona Afganistana i Zapada, Erdogan je postavio još jedan uvjet. Traži financijsku i logističku pomoć Washingtona. Iz Amerike su još prošlog mjeseca kazali kako Erdogan zapravo traži oblinu pomoć za takvu operaciju, pa se stoga čini da turskom predsjedniku nije hitno ili jako bitno da njegova vojska zasad bude na tom aerodromu.

Osim aerodrom osvrnuo se i općenito na američku invaziju Afganistana, ali i američki utjecaj na Siriju. Iako je riječ o NATO savezniku, Erdogan je bio oštar prema oba američka uplitanja.

“S američkom vojnom prisutnošću koja je trajala dva desetljeća, regija nije bila ništa sigurnija. Naprotiv, svaki dan je u regiji bilo sve više krvi”, rekao je Erdoğan. Rekao je da SAD mora preispitati svoju 20-godišnju operaciju i kako je tekao proces povlačenja.

Erdogan je kritizirao američki potez slanja oružja i vojne pomoći “terorističkim organizacijama” u Siriji. Naime, Washington slanjem oružja i putem 11 vojnih baza u Siriji pomažu frakcijama PKK/YPG/PYD jer se navodno bore protiv IS-a. Erdogan tvrdi da se ne može pomagati teroristima u borbi protiv terorista. Nadalje, tvrdi da to radi i ova i prošla američka administracija. Naravno, riječ je o frakcijama protiv kojih godinama djeluje Turska.





Erdogan je o odnosu s Bidenom kazao u četvrtak kako su “stvari loše krenule” među njima, prenosi AA.

Turska je od Rusije kupila sustav S-400, a Erdogan u srijedu ide u Moskvu na novi krug dogovora. Washington je Ankari jako zamjerio taj potez, a zauzvrat je Tursku isključio iz programa amerikih lovaca F-35. Erdogan je za CBS kratko rekao: “U budućnosti se nitko neće moći miješati u naš proces nabavke obrambenih sustava niti im treba biti bitno iz koje zemlje oružje potječe.”

 





Komentari

komentar

You may also like