Erdogan o neuspjelim pregovorima o Libiji: „Haftaru ćemo dati zasluženu lekciju“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan danas se oglasio u svezi jučer održanih moskovskih pregovora između glavnih zaraćenih libijskih strana, uz posredništvo Rusije i Turske.

Turski čelnik pregovore je ocijenio „u višem stupnju produktivnim“, neovisno o tome što je zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) general Khalifa Haftar na kraju odbio potpisati sporazum o prekidu vatre s međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

„Najprije je Haftar rekao „da“, a potom „ne“, i, na žalost, pobjegao iz Moskve, ne potpisavši. Naše kolege svoj su potpis stavili, mi smo svoj dio obavili, ostalo je na polju gospodina Putina“, izjavio je turski čelnik u govoru pred članovima svoje Stranke pravde i razvoja. Pritom je kazao, kako je, neovisno o svemu, spreman sudjelovati u radu međunarodne konferencije o Libiji u Berlinu, 19. siječnja, na koju će, kako je kazao, biti pozvani predstavnici Njemačke, Italije, Rusije, SAD-a i UAE.

Podsjećamo kako Turska na nedavno održanu – prvu konferenciju o Libiji u njemačkom glavnom gradu, za razliku od ključnih zemalja Zapada i Rusije nije bila pozvana. U međuvremenu su Ankara i vlada Fayeza Sarraja u Tripoliju sklopile sporazum o turskoj vojnoj pomoći njezinim snagama, a Turska je već počela slati svoje prve vojnike u Tripoli, nakon što je turski parlament 2. siječnja odobrio spomenuti sporazum. U Tripoli sve brže pristižu i najamnici iz proturskih oporbenih organizacija iz sirijske regije Idlib, što sve skupa dodatno radikalizira stanje na libijskom terenu.

Erdogan je danas također kazao kako je Ankara spremna „Haftaru dati zasluženu lekciju ako ne zaustavi napade“ na vladine snage u Tripoliju.Sinoć su u Moskvi održani pregovori sukobljenih libijskih strana oko moguće deeskalacije stanja ali se nije uspio postići konsenzus iako je prijedlog sporazuma o primirju potpisao libijski premijer Fayez Sarray. Međutim, svoj je potpis danas na njega odbio staviti general Haftar, kazavši, kako u istom nije uključen niz zahtjeva LNA.

O svemu se danas oglasilo i rusko Ministarstvo obrane, kazavši, kako je Haftar uzeo „dvodnevnu pauzu“ za konzultacije o spomenutom sporazumu, koje će održati „s čelnicima libijskih plemena koje podupiru LNA“.

Haftar napustio Moskvu bez sporazuma o primirju s vladom u Tripoliju

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like