Erdogan o preispitivanju turske vanjskopolitičke doktrine: Može ako…

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nedopustivim je nazvao ponovno razmatranje vanjske politike njegove zemlje, izvijestila je 17. rujna agencija Anadolu.

Erdogan je kazao kako kritičari Ankare postavljaju pitanje: „A što radi Turska u Siriji, Libiji, u Istočnom Sredozemnom moru, Sjevernoj Africi, na Kavkazu ili na Balkanu?“

„A kao da će se riješiti sukob u Siriji u slučaju odbijanja Turske u sudjelovanju o rješenju stanja u toj zemlji? Hoće li se teroristi koji djeluju na sjeveru Iraka samoodstraniti? Hoće li odustati od osvajanja vlasti protivnici zakonite vlade u Libiji? Pretpostavimo da Ankara u cijelosti odustane od poteza u vanjskoj politici. Hoće li tada Francuska odustati od svojih grešaka i vratiti se zdravoj politici?“, retorički se pitao šef turske države, odmah davši i odgovor.

Ako kritičari Ankare mogu, stavljajući ruku na srce dati potvrdni iskreni odgovor na njima postavljena pitanja, Turska će biti spremna razmotriti svoju vanjskopolitičku doktrinu, odgovorio je u svom stilu predsjednik Erdogan.

Drugim riječima: kako od traženog odgovora neće biti ništa, ništa neće biti niti od promjene  turske vanjskopolitičke doktrine. U tome je sva mudrost ali i spoznaja ukupne složenosti današnjih odnosa na relaciji Zapad-Turska. Njih je nemoguće razriješiti na po obje strane zadovoljavajući način. Pojedini i kratkoročni kompromisi su mogući, ali ne i sveobuhvatno rješenje problema koje bi dovelo do neke nove „svijetle budućnosti“ u njihovim odnosima. Jer svako veće popuštanje, odnosno povlačenje sa svojih pozicija i odustajanje od ranijih stavova značilo bi i poraz jedne od dviju strana, što si one u sadašnjim globalnim geopolitičkim uvjetima ne mogu priuštiti. U konačnici – Turska će ili uspjeti ostvariti svoje ključne nacionalne interese u regiji i osigurati svoje samostalno mjesto pod suncem u novom svijetu koji se upravo rađa, ili je neće biti – tj. bit će onakva i u onom obliku kako to budu željeli njezini spomenuti konkurenti – sadašnji formalni saveznici i strateški partneri. Kako Turska, za razliku od njih nema previše manevarskog prostora i mjesta za povlačenje, očekuje nas duga borba i turska ustrajnost u istoj pod svaku cijenu. Hoće li joj to na kraju biti i dovoljno – još sa sigurnošću ne zna nitko.

Komentari

komentar





You may also like