Erdogan o sastanku Turske, Rusije i Sirije, i o američkim F-35

Osvrćući se na odnose s Rusijom, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer kako postoji uzajamno poštovanje u odnosima Turske s Rusijom – izvješćuje u ponedjeljak turska agencija Anadolu (AA).

“Iako trenutačno ne možemo postići rezultat koji želimo u razvoju događaja u sjevernoj Siriji, govorimo: ‘Dođite, hajdemo sada imati neke tripartitne sastanke.’… Hajdemo zajedno kao trio, Rusija, Turska i Sirija. Ovome možemo dodati i Iran. Neka i Iran dođe. Razgovarajmo na ovaj način i mir će doći u regiju”, kazao je turski čelnik.

Prethodno je Erdogan izjavio da bi se predsjednici Turske, Rusije i Sirije također mogli sastati kako bi razgovarali o miru i stabilnosti u Siriji.

Podsjećamo kako je u prošlotjednoj analizi objavljenoj na portalu Geopolitika News, koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta, analitičar Zoran Meter napisao slijedeće:

“… Sigurno ne slučajno, u Moskvi se krajem prosinca održao sastanak turskih i sirijskih ministara obrane – prvi nakon 11 godina. U tijeku je priprema i za sastanak njihovih šefova diplomacije, što će, ako do njega dođe, a moglo bi već u veljači – značiti i gotovo sigurni sastanak predsjednika Erdogana i Assada što je do jučer bilo potpuno nezamislivo. Na ovo podsjećam jer je to posljedica održanog trojnog summita na vrhu u Teheranu, u proljeće prošle godine, između Ibrahima Raisija, Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana. Tada su prva dvojica jasno izrazili stav o potrebi mirnog rješenja sirijskog pitanja upravo kroz dijalog Damaska i Ankare. I to je, očito – sada na djelu.“

Upravo na to sugerira i nastavak današnjeg teksta agencije Anadolu. Ona navodi kako se, iako datum ili mjesto još nisu objavljeni, očekuje da će ministri vanjskih poslova spomenutog trija održati sastanak, koji bi označio još jedan razgovor na visokoj razini od početka građanskog rata u Siriji početkom 2011.





„Ministri obrane Turske, Rusije i Sirije sastali su se 28. prosinca u Moskvi kako bi razgovarali o protuterorističkim naporima u Siriji i dogovorili su nastavak trojnih sastanaka kako bi osigurali stabilnost u Siriji i široj regiji“ – piše AA.

Američki borbeni zrakoplovi F-35

Istrom prigodom Erdogan je ponovio svoj poziv SAD-u da održi obećanje o isporukama Turskoj borbenih zrakoplova pete generacvije F-35.

“Što se tiče F-16, mi to želimo od vas, ali ne date. Rekli ste F-35, ali niste održali riječ. Iako smo platili oko 1,4 milijarde dolara, vi ne dajete ništa zauzvrat. Ako ne date ništa zauzvrat, onda će ovo imati cijenu”, kazao je Erdogan.





Tursko-američki odnosi zategnuti su posljednjih godina zbog američke potpore terorističkoj skupini YPG/PKK u sjevernoj Siriji i neslaganja oko turske kupnje ruskog protuzračnog obrambenog sustava S-400 Triumf 2017. godine.

Godine 2019., pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, SAD je suspendirao Tursku iz programa proizvodnje borbenih zrakoplova F-35 nakon što se usprotivio kupnji Ankare ruskog proturaketnog obrambenog sustava S-400 Triumf, tvrdeći da bi ruski sustav ugrozio te najsuvremenije američke zrakoplove 5. generacije.

Z. Meter: Zašto je BBC napao indijskog premijera; u Iran stižu ruski Su-35

 

Komentari

komentar

You may also like