Erdogan obećao dati važnu izjavu za cijeli svijet

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je svoj posjet samoproglašenoj Turskoj Republici Sjeverni Cipar 20. srpnja, kada će održati govor s porukom cijelom svijetu.

“Nadam se da ću posjetiti Tursku Republiku Sjeverni Cipar 20. srpnja i tamo prenijeti potrebnu poruku o sjevernom Cipru. Ne tiče se samo otoka, već i cijelog svijeta”, izjavio je Erdogan na sastanku s mladeži u Ankari.

U Ženevi su, pod pokroviteljstvom UN-a, 27. i 29. travnja održani neformalni pregovori o Cipru u formatu 5 + UN uz sudjelovanje predstavnika ciparskih Grka i ciparskih Turaka, kao i tri države-jamca neovisnosti, teritorijalnog integriteta i sigurnosti: Grčka, Turska i Velika Britanija. Sastanak je trebao utvrditi imaju li strane zajedničku bazu za pregovore o dugoročnom rješenju ciparskog problema u doglednoj budućnosti i stvaranju uvjeta za nastavak pregovora, navodi Eadaily.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, komentirajući rezultate sastanka, izjavio je kako sudionici ne mogu pronaći zajedničke osnove za nastavak izravnih pregovora o rješenju ciparskog pitanja, i da bi se novi neformalni sastanak o Cipru mogao održati za dva do tri mjeseci.

Novi čelnik ciparskih Turaka, Ersin Tatar, koji je izabran na izborima 18. listopada 2020., zalaže se za konfederalni sustav Cipra, dok ciparski Grci predlažu dvozonsku saveznu državu.

Cipar je de facto podijeljen između grčke i turske zajednice od 1974. godine nakon oružane invazije Turske, izazvane pokušajem priključenja tog otoka Grčkoj. Turska vojska zauzela je 37% otočnog teritorija na kojem je 1983. samoproglašena Turska Republika Sjeverni Cipar, koju je priznala jedino Ankara.





 

Komentari

komentar





You may also like