Erdogan obećao pobijediti „inozemne urote“ nakon povijesnog pada turske lire

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, sinoć, 11. svibnja, obećao je pobijediti „inozemne urote“, usmjerene na gospodarstvo zemlje nakon što je nacionalna valuta lira prošloga tjedna pala na rekordno nisku razinu u odnosu na dolar. Ova njegova izjava uslijedila je nekoliko sati nakon što je turski financijski regulator odlučio ukinuti zabranu obavljanja novčanih transakcija na turskom tržištu za tri inozemne banke – francusku BNP Paribas SA, američku Citigroup Inc. i švicarsku UBS Group AG.

Prema Erdoganovim riječima, vanjski igrači teže podrivanju turskog gospodarstva i povratku  ekonomskog upravljanja zemljom „u loše stanje“. „Mi znamo za pokvarene ciljeve koji stoje iza zamki koje se stavljaju protiv našeg gospodarstva i njegovog vođenja“, kazao je turski čelnik u televizijskom obraćanju, nedugo nakon njegovog predsjedanja sjednicom vlade.

Podsjećamo: turska Agencija za nadzor bankarskog poslovanja (BDDK) je prošloga tjedna, preciznije 7. svibnja, zabranila gore navedenom inozemnom bankarskom trojcu provoditi novčane transakcije u lirama. Razlog je bio pad tečaja turske lire na povijesni minimum u odnosu na američki dolar. Svoju odluku BDDK je tada objasnila riječima, kako te banke nisu mogle izvršiti svoje obveze iz transkacija u lirama s turskim bankama u predviđenom roku.

Turska nacionalna valuta posljednjih se dana stabilizirala na razini od 7,0735 lira za jedan dolar, nakon što je u četvrtak, 7. svibnja, pala na povijesni minimum od 7,2690 lira za jedan dolar.

Zoran Meter: Globalni liberalizam posrće a stvarne alternative još nema! Pogled kroz Tursku
 

 

Komentari

komentar

You may also like