Erdogan od pape zatražio intervenciju u „izraelskom masakru nad Palestincima“

Svjetski mediji izvješćuju da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak, 17. svibnja, nazvao papu Franju i zamolio ga da pomogne zaustaviti ono što je nazvao “izraelskim masakrom Palestinaca”. Istodobno je turski čelnik istaknuo potrebu kažnjavanja izraelske države sankcijama, kako je navedeno u izjavi ureda turskog predsjednika (info: France-Presse).

Obraćajući se poglavaru Katoličke crkve, Erdogan je upozorio da će “Palestinci i dalje biti masakrirani ako međunarodna zajednica ne kazni Izrael sankcijama”.

Papine poruke su “od velike važnosti za mobilizaciju kršćanskog svijeta i međunarodne zajednice”, dodao je turski predsjednik.

O istoj temi izvješćuje i panarapska televizija Al-Arabiya.

Telefonski poziv između Erdogana i pape uslijedio je u vrijeme dok Turska predvodi snažne i oštre diplomatske napora da pomogne zaustaviti krvoproliće koje je od 10. svibnja u Izraelu odnijelo živote 197 Palestinaca i 10 Izraelaca, navodi taj medij.
Papa Franjo je u nedjelju izjavo kako je gubitak nevinih života u nasilju “užasan i neprihvatljiv”, upozorivši da sukob riskira “prerasti u spiralu smrti i razaranja”.

Erdogan, koji je glasno zagovarao palestinsku stvar tijekom svoje 18-godišnje vladavine, više se puta izjasnio protiv djelovanja Izraela, optužujući ga da je prošlog tjedna činio “terorizam”. Danas je papi rekao da bi se “cijelo čovječanstvo trebalo ujediniti protiv” Izraela.

“Divljaštvo koje je izazvao Izrael prijeti regionalnoj sigurnosti”, dodao je Erdogan.

Na sličnom je tragu bio i današnji telefonski poziv ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua britanskom kolegi Dominicu Raabu, kada je potonjem kazao kako je “nužno da međunarodna zajednica izrazi snažniju reakciju” na „agresiju Izraela“ (info: tursko Ministarstvo vanjskih poslova).

 

Komentari

komentar
You may also like