Erdogan od parlamenta zatražio mandat za slanje turskih vojnika u Azerbajdžan

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan od turskog je parlamenta zatražio potvrdu njegove uredbe o slanju turskih vojnika u Azerbajdžan radi sudjelovanja u „zajedničkoj mirovnoj misiji“ (info: Anadolu).

Očekuje se kako će turski parlament to pitanje razmotriti u narednim danima.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio kako su Ankara i Moskva potpisale memrandum o osnivanju centra za nadzor primirja u Nagorno Karabahu (vidi poveznicu ispod teksta), i da će turski vojnici sudjelovati u „zajedničkoj mirovnoj misiji“ u zoni karabahskog sukoba.

Nakon te njegove izjave uslijedio je odgovor ruskog ministra vanjskih poslova Seregja Lavrova od 12. studenog, kako ne teritoriju Nagorno Karabaha neće biti turskih mirovnih snaga. „Nikakvih mirovnih postrojbi Republike Turske na teritoriju Nagorno Karabaha neće biti. O tome je jasno kazano u izjavi čelnika Azerbajdžana, Armenije i Rusije (prigodom potpisivanja trojnog sporazuma o završetku rata u Nagorno Karabahu 9/10. studenog, op. GN.), naglasio je ruski ministar.

Problemi na vidiku? Lavrov: nikakvih turskih mirovnih snaga u Karabahu neće biti





Granice kretanja turskih promatrača ograničavat će se onim geografskim koordinatama, koje će biti određene za smještaj rusko-turskog nadzornog centra na teritoriju Azerbajdžana, na onom dijelu teritorija, koji nije blizu Karabahu i koji će biti dodatno usuglašen“, kazao je tom prigodom ruski šef diplomacije.

 

Rusija i Turska potpisale memorandum o osnivanju zajedničkog centra za nadzor primirja u Karabahu





 

 

Komentari

komentar

You may also like