Erdogan odgovorio SAD-u na kritike zbog kupovine ruskog S-400: „Mi smo gazde u svom domu!“ (Video)

Jučer objavljena vijest o rusko-turskom potpisivanju ugovora o prodaji suvremenog ruskog protuzračnog i proturaketnog sustava S-400 Turskoj, ne prestaje izazivati reakcije. Nedugo nakon njezine objave, reagirao je i američki Pentagon  kroz priopćenje, kako je najbolja varijanta za Tursku sustav PZO kompatibilan s NATO sustavima jer je Turska za SAD jedna od najvažnijih saveznica. Također, u priopćenju je navedeno, kako je Washington do turskih službenika već prenio izraze o svojoj zabrinutosti zbog kupovine ruskog sustava S-400.

U srijedu, 13. rujna, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je američku reakciju o kupnji Ankare spomenutog ruskog PZO i PRO sustava. On je u Ankari, u govoru pred gradonačelnicima turskih gradova, izjavio slijedeće:

„Oni (Amerikanci, op. GN.) su počeli vikati kada smo se mi dogovorili o kupnji S-400. A što, mi smo morali čekati vas? Mi samostalno donosimo odluke i to ćemo činiti i dalje. Mi smo gazde u svom domu.“

Turski predsjednik je podsjetio, kako je poslije odbacivanja od strane SAD-a i Izraela turske molbe za isporukom vojnih bespilotnih letjelica, Ankara iste počela sama proizvoditi, što je kod tih država izazvalo „zabrinutost“.

Prema riječima predsjednika Erdogana, Ankara je već isplatila prvi dio za kupnju ruskih sustava S-400. Moskva je sa svoje strane sklapanje ugovora potvrdila, naglasivši, kako je čitav posao sklopljen u suglasju s ruskim geopolitičkim interesima.Do isporuke sustava S-400 Turskoj trebalo bi doći za dvije godine. Rusija obvezu porodaje S-400 ima i prema Kini i Indiji koje su prve na redu zbog ranije potpisanih ugovora.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like