Erdogan odobrio zakon o slanju turske vojske u Katar

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan u petak je odobrio zakon o slanju turskih vojnika u Katar, a također i sporazum između dviju zemalja o suradnji u obuci katarskih vojnika, izvjestila je agencija Reuters.

Sinoć je turski parlament usvojio zakon koji odobrava razmještaj turskih vojnika u vojnoj bazi u Kataru i suradnju po pitanju obuke katarske žandarmerije. Već ranije je tursko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo namjeru Ankare i Dohe o otvaranju turske vojne baze u Kataru. Napominje se kako je razmještaj turskih vojnika u Kataru zasnovan na temelju sporazuma dviju država u sferi sigurnosti i vojne obuke, potpisanog 2015. godine.

Riješenje vlasti objavljeno je u službenom vladinom glasilu Official Gazette u petak, 9. lipnja.

Podsjećamo, u ponedjeljak su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat prekinuli diplomatske i sve ostale odnose s Katarom, optužujući tu zemlju za spontorstvo islamističkih terorističkih organizacija u regiji i svijetu. Naknadno su im se pridružili  Jemen, Libija, Maldivi, Mauretanija i Komorski Otoci. U zaštitu Katara, kao što je Geopolitika.News odmah na početku krize i pretpostavila, stala je Turska, čiji je predsjednik Erdogan jasno najavio kako njegova zemlja ne podupire izolaciju Katara i nastavlja s tom državom razvijati odnose i ulagati napore za riješenje nastale krize putom dijaloga. Naravno, Turska ništa ne želi prepustiti slučaju, o čemu svjedoči i upravo odobreni zakon o slanju turskih vojnih snaga u tu prebogatu arapsku monarhiju Perzijskog zaljeva.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like