Erdogan optužio NATO i SAD za potporu terorizmu i najavio moguću tursku intervenciju u Siriji

Turski predsjednik Recep Tayip Erdogan iznova je kritizirao američku odluku o naoružavanju sirijskih Kurda za borbu protiv terorističke organizacije „Islamska država“.

Na jučer, 25. lipnja održanoj blagdanskoj ceremoniji, turski čelnik je izrazio svoje žaljenje činjenicom da države-saveznice Ankare unutar NATO-a ne namjeravaju prekinuti suradnju s teroristima koji prijete turskom jedinstvu.

„Oni, koji uvjeravaju Turaku kako će oružje predano teroristima kasnije biti vraćeno u skladišta, naivno vjeruju kako su time mogli obmanuti Ankaru. Oni će spoznati povijesnu grešku ali će biti prekasno“, kazao je turski predsjednik, čije je riječi prenio tamošnji medij Anadolu.

Nakon riječi žaljenja i konstatacija, predsjednik Erdogan se prabacio na prijetnje, izjavivši kako je moguć novi ulazak turske vojske u Siriju. Ukoliko SAD i turski zapadni partneri ne odustanu od svojih planova potpore Kurdima, može se ponoviti scenarij operacije „Štit Eufrata“, kada je sirijska oporba, uz potporu turske vojske, očistila od terorista 2 tisuće km2 sirijskog teritorija, kazao je Erdogan.

„Dok nije prekasno, mora se iznova razmotriti ta pogrešna stretegija. Blizak je dan kada će teroristi izvršiti napad na one koji ih sada jačaju“, zaključio je turski vođa.

Podsjećamo, mediji su nedavno priopćili kako je SAD sirijskim Kurdima sa 130 kamiona dostavio oružje, navodno dovoljno za deset dana ratovanja. Pritom je američki ministar obrane James Mattis uvjeravao Ankaru, kako će nakon pobjede nad „Islamskom državom“ Pentagon Kurdima oduzeti isporučeno naoružanje.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like