Erdogan oštro Macronu: “Ostavite se Turske i turskoga naroda!”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je francuskom kolegi Emmanuelu Macronu velikim problemima zbog njegovih protu-turskih izjava. Reakciju turskog čelnika izazvale su Macronove riječi, kojima je pozvao EU na veću strogoću prema Ankari, naglasivši, kako se to odnosi samo na tursko vodstvo, a ne narod, koji, kako misli Macron, „zaslužuje bolje, nego što je Erdoganova vlada“.

U okviru sastanka na Korzici tzv. formata MED7 (Portugal, Španjolska, Francuska, Italija, Grčka, Cipar i Malta), domaćin Emmanuel Macron izjavio je kako Turska više nije partner u Sredozemnom moru, što je izazvalo novo zaoštravanje u ionako već lošim odnosima između Turske i Grčke.

„Ostavite se Turske i turskoga naroda“, izjavio je Erdogan na danas održanom simpoziju posvećenom 40. godišnjici vojnog udara u Turskoj, izvršenog 12. rujna 1980. godine. Također je optužio Macrona za nepoznavanje povijesti, ali i kazao i slijedeće: „Vi nas ne možete učiti humanosti!“ Pri tom je podsjetio na rat Alžira za nezavisnost, kao i na genocid u Ruandi koji je doveo do više od milijun ubijenih, krv kojih, prema mišljenju Erdogana, leži na rukama francuskih vlasti.

Odnosi na relaciji Pariz-Ankara pogoršali su se nakon aktivne turske vojne pomoći libijskoj vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju od proljeća ove godine, a gdje Francuska podupire suprotnu stranu tj. generala Khalifu Haftara i njegovu Libijsku nacionalnu vojsku – LNA. Još veća napetost nastala je nakon početka turskih istraživačkih radova u podmorju Egejskog mora, u spornim zonama s Grčkom i Ciprom, gdje je Francuska otvoreno stala na stranu Atene i Nikozije. Ta napetost prijeti izbijanjem vojnih incidenata i početkom nove velike krize u ionako nestabilnoj regiji i isto takvim globalnim geopolitičkim odnosima.

 

 
Komentari

komentar

You may also like