Erdogan oštro: Pentagon je teroristima dostavio velike količine oružja

U intervjuu portugalskoj televiziji RTP, turski predsjednik Recep Tayip Erdogan kritizirao je američku politiku po pitanju Sirije. Preciznije, pogreškom je nazvao stav Washingtona u odnosu na sirijske pristalice Radničke stranke Kurdistana, izrazivši svoje neslaganje sa smjerom američke potpore PYD (stranka „Demokratski savez“ sirijskih Kurda) i YPG („Postrojbe narodne samozaštite“).

„Američki stav prema PYD i YPG je u svom korijenu pogrešan. Vojnici i časnici američkih oružanih snaga djeluju usklađeno s tom terorističkom strukturom. Na žalost, Pentagon je teroristima isporučio vrlo velike količine oružja, između ostalog i teškog naoružanja“, izjavio je turski čelnik u intervjuu portugalskoj televiziji.

Predsjednik Erdogan je kazao, kako, neovisno o upozorenjima koja je i osobno iznio tijekom svog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 16. svibnja u Washingtonu, američka strana nije promijenila svoju poziciju u odnosu na vojnu operaciju u Rakki i odlučila ju je provesti zajedno s PYD i YPG (radi se o operaciji oslobođenja Rakke od snaga „Islamske države“, koja je Rakku svojedobno proglasila svojom prijestolnicom, op. GN.).

„Turska je predlagala Amerikancima osloboditi Rakku zajedničkim djelovanjem. Washingtonu nije dobro surađivati s teroristima. Mi ne možemo prihvatiti takvu poziciju“, kazao je turski vođa. Pritom je naglasio kako će Ankara u slučaju najmanje ugroze u odnosu na Tursku, vezano uz operaciju u zoni sirijskog grada Rakke, odmah izvršiti odgovarajući protunapad.

Turski predsjednik Erdogan također je kazao, kako se poduzimaju napori za mirno riješenje sirijskog sukoba i dodao: „Turska, Rusija i Iran rade na izgradnji trostranog mehanizma po pitanju Sirije. Mi predlažemo Sjedinjenim Američkim Državama i Saudijskoj Arabiji da se priključe tim naporima.“

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like