Erdogan oštro po SAD-u zbog sankcija Iranu: „Mi ne želimo živjeti u imperjalističkom svijetu!“

Ne prestaje javno protivljenje turskog državnog vrha američkim protuiranskim sankcijama, iako je Washington jučer izuzeo Tursku od mogućih američkih sankcija, omogućivši joj i daljnji neometan uvoz iranske nafte. Štoviše, Ankara posve otovoreno i kod kuće i u svijetu izražava proiranski stav po tom pitanju. Tako je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu, boraveći danas u službenom posjetu Japanu, izjavio kako je izolacija Irana opasna, a američke sankcije uvedene toj državi nepravedne, zbog čega treba tražiti drukčiji pristup tom pitanju, prije svega vođenjem dijaloga. Međutim, to nije sve.

Kritikama američkih protuiranskih sankcija iznova se pridružio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kazavši, kako Ankara te sankcije smatra „nepravilnim korakom, koji narušava ravnotežu u svijetu“.

„One proturječe međunarodnom pravu. Mi ne želimo živjeti u imperjalističkom svijetu“, kazao je turski čelnik nakon govora pred zastupnicima turskog parlamenta iz vladajuće Stranke pravde i razvoja. Erdogan je i dodao, kako Turska od Irana (osim nafte, čiji joj je Iran najveći isporučitelj, koji pokriva 50% turskih potreba za „crnim zlatom“, op. a.), godišnje kupuje i 10 milijardi m3 plina.

Podsjećamo: američko Ministarstvo financija jučer je u sankcijski spisak protiv Irana uključilo više od 700 iranskih fizičkih i pravnih osoba, zrakoplova i brodova, kao i 14 velikih banaka. Jedan od razloga uvođenja sankcija je, kako se navodi, i iranska potpora terorizmu.

Jučer je iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio kako će Iran nastaviti prodavati svoju naftu, neovisno o američkim sankcijama.

„Amerika bi željela našu prodaju nafte dovesti do nule… ali mi nastavljamo prodavati našu naftu“, kazao je iranski predsjednik pred iranskim ekonomistima, a njegov je govor prenosila državna televizija. Dodao je, kako se radi „o ekonomskom ratu protiv Irana, ali … Amerika mora shvatiti da ne može koristiti jezik sile u odnosu prema Iranu… Mi smo se spremni suprostaviti bilo kojem pritisku“, naglasio je Rouhani.





 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like