Erdogan: platili smo Amerikancima ozbiljan novac, a nismo dobili ništa

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer kako se nada da će nakon inauguracije Joea Bidena na čelo SAD-a biti poduzeti pozitivni koraci s američke strane u svezi uloge Ankare u programu proizvodnje borbenog zrakoplova pete generacije F-35, iz kojeg je izuzeta zbog nabave ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400. Istodobno je tu odluku američkih vlasti, kao i onu, nedavnu,  o uvođenju sankcija protiv Turske, još jednom nazvao “ozbiljnom pogreškom” (info: Reuters).

“Niti jedna zemlja ne može odrediti korake koje ćemo poduzeti u svezi naše obrambene industrije, to u potpunosti ovisi o odlukama koje smi donosimo”, rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu, dodajući kako je Turska u pregovorima o kupnji druge serije ruskih sustava S- 400.

“Unatoč činjenici da smo platili ozbiljan novac za F-35, ti nam lovci još uvijek nisu predani. Ovo je ozbiljna pogreška koju su Sjedinjene Države počinile protiv nas kao saveznika u NATO-u ”, naglasio je Erdogan. “Nadam se da ćemo nakon pokretanja pregovora s Bidenom, kada on preuzme dužnost, poduzeti puno pozitivnijih koraka i vratiti ih na pravi put.”

Podsjećamo: jučer smo objavili kako je turski predsjednik Erdogan izjavio da će Ankara i Moskva krajem ovog mjeseca razgovarati o pitanju opskrbe Turske drugom serijom protuzračnih raketnih sustava S-400 (vidi poveznicu ispod teksta).

“Završili smo posao na isporuci prvog kompleta S-400, a sada nastavljamo dijalog s Rusijom o drugom kompletu”, izjavio je šef turske države. Prema Erdoganu, tijekom predstojećih razgovora dvije će strane razgovarati o raznim temama suradnje, a ne samo o pitanju opskrbe oružjem. Kao što je turski predsjednik ponovio, niti jedna zemlja nema pravo određivati ​​obrambenu politiku Ankare.

Očito je kako Turska želi nastaviti višesmjerni pristup vođenja svoje vanjske politike.

Top tema: Erdogan najavio vrijeme razgovora s Moskvom o novoj nabavi ruskih sustava S-400

 

Komentari

komentar

You may also like