Erdogan podupire Madura: „Budi čvrst, moj brate, mi smo uz tebe!“

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obratio se maloprije svom venezuelanskom kolegi Nicolasu Maduru, koji prolazi teške trenutke svoje vladavine nakon što su u Cracasu prije nekoliko daba počeli nemiri, a predsjednik parlamenta Juan Guaido sebe proglasio novim šefom državu, u čemu je odmah dobio potporu službenog Washingtona.

Glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin napisao je danas u svojoj objavi na Twitteru kako se predsjednik Erdogan obratio venezuelanskom predsjedniku i uz pruženu mu potporu rekao slijedeće: „Moj brate Maduro! Budu čvrst, stojimo uz tebe“. Kalin je naglasio kako će Turska i njezin predsjednik i nadalje demonstrirati načelan stav u odnosu na bilo kakve pokušaje nasilnog preuzimanja vlasti kroz državni udar.

Erdoganove „rane“, nastale pokušajem njegovog nasilnog svrgavanja s vlasti u srpnju 2016. g.  očito su još vrlo  svježe, a stanje u kojemu se sada nalazi venezuelanski čelnik nesumnjivo ga podsjeća na neugodne trenutke i strahove koje je u tim kritičnim trenutcima po sebe i Tursku i osobno proživljavao.  Osim toga, dvojica su predsjednika već od prije održavali bliske i prijateljske odnose.

Ovim potezom turski se čelnik ponovo svrstao u protuamerički tabor kada su u pitanju pojedina ključna zbivanja na međunarodnoj sceni, stavši u novonsataloj krizi u Venezueli na stranu aktualnog predsjednika te zemlje Nicolasa Madura, kojeg aktivno podupiru Rusija i Kina.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like