Erdogan posjetio Saudijsku Arabiju u želji da popravi odnose i ojača ekonomiju Turske

Turski predsjednik Tayyip Erdogan stigao je u četvrtak u Saudijsku Arabiju u prvi posjet na visokoj razini u posljednjih nekoliko godina za koji se nada da će označiti novu eru odnosa  između dviju zemalja nakon intenzivnih napora da se poprave zategnute veze.

Erdogana je u zračnoj luci u gradu Džedi na Crvenom moru dočekao guverner Meke, princ Khalid al-Faisal, izvijestila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Erdoganov ured objavio je da je turski predsjednik stigao u posjet na poziv saudijskog kralja Salmana. Posjet označava kulminaciju višemjesečnih nastojanja popravljanja odnosa koja je uključivala odustajanje od suđenja za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Istanbulu 2018. godine.

Jamal Khashoggi, saudijski novinar sa sjedištem u SAD-u, bio je kritičar saudijske vlade, a pisao je za The Washington Post. Saudijsku Arabiju je izbjegavao jer se bojao za svoju sigurnost. Khashoggijevo mučenje i ubojstvo u saudijskom konzulatu u Istanbulu prije četiri godine izazvalo je globalno negodovanje i izvršilo pritisak na de facto vladara Saudijske Arabije prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Obavještajno izvješće američke CIA-e objavljeno prije godinu dana kaže da je princ odobrio ubojstvo Khashoggija. Saudijska vlada zanijekala bilo kakvu umiješanost princa i odbacila nalaze izvješća. Dužnosnici iz Rijada kažu da su ubojstvo počinili agenti koji su se odmetnuli od službenih institucija.

Bilateralni odnosi su bili jako zategnuti nakon što je Khashoggija ubio i raskomadao saudijski hitni odred u konzulatu kraljevstva u Istanbulu 2018. Erdogan je tada optužio “najvišu razinu” saudijske vlade da je izdala naredbu za ubojstvo, no Ankara je od tada znatno ublažila svoj ton. Turska želi ponovo učvrstiti veze s Rijadom kako bi joj pomogao u oporavku gospodarstva te je odlučila obustaviti suđenje za ubojstvo Jamala Khashoggija, što je osudila Udruga za zaštitu novinara.

Osim ubojstva novinara, Rijad ima još nekoliko problema u odnosu s Ankarom. Erdoganova potpora Muslimanskom bratstvu naštetila je odnosima i trgovini Turske kada su u pitanu bogate zaljevske države. Turski predsjednik također je glasno kritizirao Abrahamove sporazum o obnovi odnosa između Izraela, UAE-a i Bahreina, unatoč tome što Turska održava veze s Izraelom i pokušava povećati svoju bilateralnu trgovinu s tom državom.





Analitičari i dužnosnici kažu da bi saudijsko financiranje moglo pomoći Turskoj da ublaži svoje ekonomske probleme, uključujući rastuću inflaciju, uoči teških izbora za Erdogana sljedeće godine.

Turska, koju pritišće gospodarska kriza i najviša inflacija u zadnjih 20 godina (gotovo 60 posto u zadnjih godinu dana), već se mjesecima nastoji približiti Rijadu. Erdogan je novinarima prije odlaska u Džedu rekao da je posjet u četvrtak “manifestacija naše zajedničke volje” za poboljšanje veza i jačanje političkih, vojnih i kulturnih odnosa. Dodao je da će se sastati s prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom. Istaknuo je da bi za obje zemlje bilo korisno potaknuti suradnju na područjima kao što su zdravstvo, energija, sigurnost hrane, obrambena industrija i financije. Erdogan je kraj muslimanskog svetog mjeseca ramazana naveo kao prikladno vrijeme za posjet, rekavši da je to mjesec “obnavljanja i jačanja bratskih veza”.

Ankara se nada da će posjet u potpunosti okončati neslužbeni saudijski bojkot turskog uvoza, nametnut 2020. godine usred sukoba zbog ubojstva Khashoggija. Turski uvoz u Saudijsku Arabiju smanjen je za 98 posto.  Erdoganovo putovanje dio je šire ofenzive popravljanja zategnutih veza Turske u cijeloj regiji, uključujući s Egiptom, Izraelom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.





Komentari

komentar

You may also like