Erdogan: Potpisali smo s Rusijom ugovor o isporuci S-400, a pokrenut ćemo i njegovu zajedničku proizvodnju

U potpunosti se mijenja dosadašnja bliskoistočna arhitektura

Turska agencija Anadolu prenijela je u utorak, 25. srpnja, riječi turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, prema kojima je Turska potpisala ugovor s Rusijom o isporuci ruskog raketnog sustava S-400 turskim oružanim snagama.

„Mi smo poduzeli nužne korake i potpisali s Ruskom Federacijom ugovor o isporuci S-400. Mi ćemo te sustave vidjeti u našoj državi“, kazao je turski predsjednik na zasjedanju parlamentarne frakcije vladajuće Stranke pravde i razvoja, kojoj je na čelu.

Također je dodao kako će se s Rusijom ugovoriti i zajednička proizvodnja PRO i PZO sustava S-400.

Odgovarajući na pitanje, može li taj posao s Rusijom zabrinuti SAD, Erdogan je izjavio: „Svaka država traži idealne metode osiguranja svoje nacionalne sigurnosti. Ukoliko postoji mogućnost uspostaviti zajedničku proizvodnju, takav se izbor podrazumijeva. Turska vlada je nekoliko godina predlagala američkim partnerima sklopiti identičan posao, ali pregovori su završili neuspješno. Nakon toga Turska je bila primorana nastaviti potragu.“

Također je ukazao, kako država članica NATO saveza – Grčka već dugi niz godina koristi ruske raketne sustave S-300 i svi šute, a kada se to odnosi na Tursku, to odmah počinje izazivati zabrinutost.
Danas je Geopolitika.News pisala na ovu temu, prenoseći izjavu američkog Pentagona, o tome, kako će Turska SAD-u „morati objasniti svoj plan kupovine ruskog sustava S-400“. Također, nedavno smo pisali i o izjavi američkog ministra obrane Jamesa Mattisa, koji se, u intervjuu izvjesnom američkom mediju, požalio na nekompatibilnost NATO-ovih i ruskih raketnih sustava do koje nikada neće doći, zbog čega Turska ne bi trebala učiniti takav korak.

Ovaj čin, kao i nedavni rusko-irački dogovor o kupovini više stotina ruskih moderniziranih tenkova T-90, uz potpuno neočekivani „bijeg“ Katara iz zone utjecaja Saudijske Arabije k Turskoj i Iranu, kao i nedavna objava turske novinske agencije informacija o razmještaju američkih vojnih baza u Siriji, kao posljedica turske ljutnje na američko naoružavanje postrojbi sirijskih Kurda (tu je medijsku objavu Pentagon oštro kritizirao zbog objavljivanja informacija koje spadaju u domenu vojne tajne), iz temelja mijenjaju dosadašnju bliskoistočnu arhitekturu. Tomu svakako treba pridodati i najnovije napetosti u Izraelu između vlasti i palestinske i arapske manjine, u čiju je zaštitu danas otvoreno stao turski predsjednik Erdogan.

Stanje na Bliskom istoku dovedeno je do one točke koja je do prije nekoliko godina, možda čak i mjeseci, mogla biti zamišljena jedino u sferi znanstvene fantastike. Jednostavnije rečeno, a to treba otvoreno kazati, radi se o potpunoj propasti američke bliskoistočne politike, koja sada zapravo niti ne postoji, a koraci koje američka administracija na tom prostoru poduzima su konfuzni i po mnoge regionalne igrače posve neprihvatljivi.

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like