Erdogan potvrdio mogućnost susreta sa sirijskim predsjednikom Assadom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nije isključio mogućnost susreta sa sirijskim predsjednikom Basharom al- Assadom, iako su dvije zemlje regionalni neprijatelji od izbijanja građanskog rata u Siriji 2011. godine. O tome izvješćuje turski medij Hurriyet Daily News.

“Sastanak s Assadom može se održati. U politici nema zamjeranja. Prije ili kasnije, možemo poduzeti korake”, rekao je jučer Erdoğan novinarima u turskom parlamentu, odgovarajući na pitanja hoće li se osobno sastati s Assadom kao što je to učinio s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem u Kataru prošli vikend na otvaranju svjetskog nogometnog prvenstva.

Erdoğan pri tom nije iznio detalje o tome kada će imati drugi sastanak s egipatskim čelnikom el-Sisijem.

Podsjećamo da se Kairo nije priklonio protu-Assadovoj koaliciji i da podržava sirijskog čelnika, a također je i jedan od glavnih promotora interesa Palestinske samouprave u odnosima s Izraelom.

Kako navodi spomenuti turski medij, Turska je imala zategnute odnose s Egiptom i Sirijom od ranih 2010-ih. Podupirala je oporbene organizacije u Siriji nakon što je Assadov režim pokrenuo „brutalnu akciju protiv Sirijaca koji su zahtijevali demokraciju“. Erdoğan je također bio najglasniji kritičar el-Sisijeve vladavine u Egiptu jer je „odlučno osudio vojni udar protiv prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje Mohammeda Morsija“.

Ocjenjujući mogućnost rukovanja s Assadom, s kojim se Erdoğan nije susreo godinama, novinarka Hande Fırat je ustvrdila kako prije susreta sa sirijskim čelnikom treba voditi sveobuhvatne diplomatske razgovore i da taj proces počinje diplomatskim pregovorima između obavještajnih službi dviju zemalja. Ministri vanjskih poslova trebali bi se uključiti u taj proces kako obavještajne strane budu napredovale u svojim diplomatskim razgovorima.





Uspjehom razgovora usmjerenih na rješenje na razini ministara vanjskih poslova i dolaskom dogovora na dnevni red, osigurat će se i potrebna atmosfera za sastanak čelnika, ističe Fırat.

Medij podsjeća i da ruski predsjednik Vladimir Putin želi okupiti Erdoğana i Assada na sastanku kojeg će organizirati.

Sve ovo potvrdila je 24. studenog i katarska televizija Al-Sharq.





Prema Abdulkadiru Selviju, kolumnisti turskog medija Hurriyet, sastanak Erdogana i Assada jednostavno je “pitanje vremena”. Prema njegovim riječima, mogao bi se održati prije izbora zakazanih za lipanj iduće godine u Turskoj, vjerojatno uz posredovanje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Erdoganov saveznik u vladajućoj koaliciji, čelnik Stranke turskog nacionalističkog pokreta Devlet Bahceli izjavio jekako se ne isplati zadržavati na Abdelu Fattahu al-Sisiju i da je potrebno stvoriti teren za dijalog sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Asadom.

Podsjećamo da je na ljetos održanom summitu na vrhu između Irana, Rusije i Turske u Teheranu, kao i na bilateralnom susretu s Erdoganom u Sočiju koji je uslijedio nedugo nakon toga, ruski predsjednik Putin pozvao turskog vođu da počne pregovore sa sirijskim čelnikom Basharom Assadom – najprije obavljanjem telefonskog razgovora.

Zaključili bismo: u vanjskoj politici je stvarno sve moguće, jer se sve podređuje prilagodbi aktualnim geopolitičkim prilikama. Tako i ovo – vezano uz mogući susret bivših velikih prijatelja, a sadašnjih isto takvih neprijatelja – Erdogana i Assada.

Komentari

komentar

You may also like