Erdogan potvrdio svoju politiku podjele Cipra

Predsjednik Turske, Recep Tayyip Erdogan, 20. srpnja potvrdio je svoju politiku podjele Cipra na dvije države, navodi turski medij Daily Sabah pri čemu citira Erdoganove riječi tijekom njegovog govora na svečanosti na okupiranom sjevernom dijelu Cipra:

„Novi pregovarački proces o Cipru može se provesti samo između dviju država … Ciparski Grci ne mogu se oporaviti od neznanja, smatrajući ciparske Turke manjinom i odbacujući rješenje temeljeno na jednakosti … Vidimo kako još uvijek ima onih koji su žedni masakra koji su se dogodili do 1974. (Erdogan očito aludira da su ciparski Grci željeli istrijebiti ciparske Turke, op.GN.). Oni su neiskreni … U pravu smo (u ciparskom pitanju), a budući da smo u pravu, branit ćemo svoja prava do kraja … Nitko ne smije očekivati ​​da će se ciparski Turci odreći svog ravnopravnog statusa i suvereniteta i pristati živjeti kao manjina prema volji ciparskih Grka … Prije svega, treba ponovno potvrditi suvereno pravo i jednak status ciparskih Turaka. To je ključ rješenja“.

Podsjećamo: samoproglašena tzv. Turska Republika Sjeverni Cipar zauzima oko jedne trećine ukupne površne te otočne države, i priznata je kao samostalna država jedino od strane Ankare. Erdogan, ali i apsolutna većina turskih političara podržavaju rješenje ciparskog problema prema načelu “dvije države za dva naroda”, što je suprotno stavovima Europske unije kojoj podjela Cipra kategorički ne odgovara i što je jedna od prepreka za punopravno članstvo Turske u EU.

 

Komentari

komentar





You may also like