Erdogan povezao požare s kurdskim militantima i optužio oporbu za nedjelovanje. Kurdi uzvraćaju optužbama

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je jučer, u direktnom intervjuu za tursku televiziju A Haber, kako su među uhićenima u svezi velikih požara na jugu te zemlje članovi zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), prenosi u četvrtak, 5. Kolovoza, medij Ahval

Nekoliko osoba je privedeno, a uhićene su najmanje dvije osobe tijekom tjedna, uključujući i jednog 16-godišnjaka.

Turski predsjednik također je optužio oporbene stranke da ne poduzimaju dovoljne mjere za sprečavanje i borbu protiv požara od strane njihovih predstavnika u lokalnoj upravi.

Zajednice Antalya, Mugla, Izmir i Aydin, kojima upravljaju gradonačelnici iz glavne oporbene turske Republikanske narodne stranke (RPP), “snose odgovornost prvog stupnja”, izjavio je Erdogan.

Ovdje podsjećamo kako je Erdoganova vlada izložena kritikama zbog zakašnjelog i nedovoljnog odgovora na požare koji su se brzo proširili na desetke lokaliteta u južnoj Turskoj. Tursko zrakoplovno udruženje (THK) nije polučilo dovoljno sredstava za održavanje svoje protupožarne flote, a trenutačno nekoliko zrakoplova ostaje na zemlji jer nisu spremni za akciju, napominje medij Ahval.

Turski predsjednik Erdogan u istom intervjuu kazao je kako Turska dobiva pomoć iz inozemstva:
“Rusija je poslala tri zrakoplova i četiri helikoptera, Iran – jedan zrakoplova i dva helikoptera. Ukrajina – tri, Španjolska – dva, Hrvatska – jednog.“

U vrijeme Erdoganovog intervjuu požar je došao do termoelektrane Kemerkoy u Milasu, regiji Mugla, čiji su zaposlenici žurno evakuirani, zaključuje Ahval.

Istodobno, danas se oglasio Savez kurdskih organizacija, koji uključuje Kurdistansku radničku stranku (PKK), odbacivši umiješanost Kurda i PKK u organiziranje požara u Turskoj (info: kurdska novinska agencija Rudaw).

U izjavi se dodaje kako su navodi ovoga tipa izmišljeni u kontekstu specijalnog rata i da uz pomoć ove laži vlada Stranke pravde i razvoja i Stranke nacionalističkog pokreta želi spriječiti ujedinjenje turskog naroda i Kurda u borbi za demokraciju i slobodu. Također podsjeća i na događaje od 6. i 7. rujna 1955. kada su nemuslimanima u Turskoj oduzeli imovinu, a zatim ih protjerali iz zemlje i da to podsjeća na sadašnju formu vlade prema Kurdima. U svojoj izjavi kurdski aktivisti također su naglasili kako su požari u Turskoj tragedija za cijelo čovječanstvo.

Podsjećamo: prema navodima turske vlade, većina požara u 32 regije stavljena je pod nadzor. U požarima su već izgorjela ogromna područja turske južne obale, poginulo osam osoba i uništeno na tisuće stoke. Blizina požarišta popularnim turističkim destinacijama potkopala je nade Ankare u obnovu gospodarstva oslabljenog pandemijom Covida-19 na račun turizma, navode promatrači.

 
Komentari

komentar

You may also like