Erdogan pozvao muslimane svijeta na spašavanje svojih svetinja u Jeruzalemu

U svom današnjem govoru u turskom parlamentu, kojeg je izravno prenosila državna televizija TRT, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je muslimane čitavog svijeta na dolazak u Jeruzalem i zaštitu svojih svetinja, te oštro osudio poteze izraelskih vlasti.

Podsjetimo, 14. srpnja izraelska policija je uvela povišen stupanj pripravnosti i sigurnosnih mjera, nakon što su islamski radikali napali policijsku ophodnju na Hramskoj gori, u Jeruzalemu. Tom prilikom usmrćeno je dvoje policajaca, a jedan je ranjen. Već 23. srpnja, više od 100 Palestinaca i Arapa bilo je ranjeno u vrijeme policijskog rastjerivanja sudionika prosvjedne akcije u jeruzalemskom Starom gradu. Radilo se o najvećim izraelsko-palestinskim i arapskim sukobima ove godine, koji mogu predstavljati novu, tko zna koju po redu prepreku oko političkog riješenja palestinskog pitanja, na čemu je tako optimistično inzistirala Trumpova administracija od samog starta njezinog mandata s početkom 2017. godine. O tome svjedoči i nedavna izjava vodstva palestinske samouprave, kako se zbog nemilih događaja povlači iz daljnjih pregovora s izraelskom vladom.

U utorak, 25. srpnja, na tu vruću temu oglasio se turski predsjednik u državnom parlamentu, riječima: „Želim se obratiti svojim građanima i svim muslimanima. Neka svatko, tko može, posjeti Jeruzalem i džamiju Al-Aksa (na Hramskoj gori). Tko ne može ići, neka pošalje pomoć našoj tamošnjoj braći. To je zato, što Izrael sada nepromišljeno prolijeva muslimansku krv, zbog toga, što mi ne zaboravljamo naše svetinje.“  Štititi Al-Aksu „treba jednako, kao brinuti se o Mekki i Medini“, kazao je Erdogan i dodao slijedeće: „Mi ni u kom slučaju nismo suglasni da se prema muslimanima koji se dolaze pomoliti u Al-Aksu postupa kao prema teroristima. Pod takvom agendom oni žele muslimanima oduzeti džamiju. Osuđujem  takvo ponašanje Tel Aviva.“

Turski predsjednik je također ponovio svoj više puta izrečeni stav, o tome, kako je „najidealnija varijanta riješenja osnivanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa sjedištem u Istočnom Jeruzalemu, i Izraela u tim istim granicama, sa sjedištem u Tel Avivu“.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like